szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ez a hét sem telet események és hírek nélkül az oktatásban, ugyanis elindult a pótfelvételi és az új tanévről is szereztünk friss infókat. Mutatjuk, miről volt szó az elmúlt hét napban az oktatásban.

Pótfelvételi 2020

A héten elindult az eljárás, a legfontosabb szabályokról, határidőkről itt írtunk nektek.

A pótfelvételi eljárásban - az oktatásért felelős miniszter engedélyével rendelkező képzéseket kivéve - önköltséges képzések hirdethetők meg - áll az Oktatási Hivatal közleményben.

Állami ösztöndíjas képzések agrár, gazdaságtudományok, informatika, műszaki, orvos- és egészségtudományi, pedagógusképzés, társadalomtudományi képzési területek alapképzési szakjain indulhatnak.

Hamarosan indul az új tanév

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár korábban azt mondta, remélhetőleg hagyományosan, normál munkarendben lehet elkezdeni az új tanévet, de arra is fel kell készülni, hogy esetleg ismét digitális oktatásra kell átállniuk az iskoláknak a koronavírus-járvány miatt.

Horváth Péter erre reagálva elmondta, tapasztalataik szerint már a diákok, a szülők és a tanárok is nagyon várják a szeptemberi hagyományos iskolakezdést.

Ugyanakkor bizonyos egészségügyi szabályokat alaposan át kell gondolni: maradnak a kihelyezett fertőtlenítőszerek az iskolák folyosóin, és figyelni kell a távolságtartási szabályokra a termekben is.

Viszont hamarosan nem lesz, aki tanítson

Alig több mint 6400-an kerültek be idén valamilyen pedagógusképzésre, ami az elmúlt évek egy újabb negatív rekordja a felsőoktatásban - derül ki a Felvi friss statisztikáiból. A bővebb elemzést és a felvetődő kérdéseket itt olvashatjátok el.

Az iskolaőrökről is többet tudunk

Csaknem ötszáz iskola kap új rendfenntartót ősztől, jelenleg 291 köznevelési intézménybe és 185 szakképző intézménybe keresik az iskolaőröket. Illetve az ORFK tájékoztatása szerint az iskolaőrök három modulból álló, összesen 120 órás szaktanfolyami képzésben vesznek részt.

Ősszel kezditek az egyetemet?

Tervezitek már az első egyetemi félévet? Ha diákhitelben gondolkoztok a tandíj vagy a lakbér miatt, akkor van néhány fontos dolog, amit tudnotok kell. Felvettek benneteket egyetemre, de szeptembertől mégsem szeretnétek elkezdeni a tanulmányaitokat? De szüneteltethetitek-e a tanulást az első tanévetek őszi félévében? Fontos kérdésre válaszolunk.

Ősztől albérletben tervezitek az egyetemi éveitek kezdetét? Összeszedtünk pár hasznos tippet azoknak, akik most keresnek először kiadó lakást - ezekre érdemes figyelni már az elején.

Bejelentették a szervezők: idén elmarad az EFOTT

A szabályzás értelmében a 2020-as EFOTT fesztivált nem tudják megtartani - tájékoztattak az EFOTT szervezői.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!