szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ősztől albérletben tervezitek az egyetemi éveitek kezdetét? Összeszedtünk pár hasznos tippet azoknak, akik most keresnek először kiadó lakást - ezekre érdemes figyelni már az elején.

Mindenki mindig elmondja, de nagyon fontos, hogy írásban kössetek bérletiszerződést, mely tartalmazza:

 • a bérlő és a bérbeadó adatait,
 • az ingatlan adatait,
 • a lakbér pontos összegét, (mikor, milyen formában kell fizetni)
 • közüzemi díjak, közös költség fizetése (mikor, milyen formában, kinek kell fizetni),
 • ad-e kauciót a bérlő (ha igen, akkor mennyit és mikor),
  a szerződés időtartamát (határozott vagy határozatlan),
 • felmondásra vonatkozó rendelkezéseket,
 • bérlő és bérbeadó jogait és kötelezettségeit,
 • listát a lakásban található tárgyakról és azok állapotáról, mérőóraállások rögzítését,
 • hol és mikor jött létre a szerződés (keltezést), aláírásokat.

Erre a sok részetre nem csak a jogi alapok miatt van szükség, hanem amiatt is, hogy ha hosszútávon terveztek egy lakással, a szóbeli megegyezések könnyen feledésbe merülnek, a baráti megegyezések pedig nem minig végződnek barátságosan.

Vegyük sorra a részleteket: először is nem árt tudni, hogy mi történik akkor, ha a szerződést felmondjátok. A bérleti szerződést mind a bérbeadó, mind a bérlő bármikor megszüntetheti. Ilyenkor alkalmazható a felmondási idő. Ha a szerződésben felmondási időként mondjuk 30 nap szerepel, a tulajdonos miután bejelentette, hogy felbontja a szerződést, 30 napig még nem rakhatja ki a lakásból a bérlőt. Azonban ha a másik fél bont szerződést, akkor a bejelentést követő 30 napig még fizetnie kell a lakás költségeit és a bérleti díjat.

A kaució azt jelenti, hogy a tulajdonos egy előre megbeszélt összeget (legtöbbször 1-2 havi lakbért) megőrzi, és ha a szerződés megszűnéséig semmilyen kárt nem okoztok a lakásban, rendesen fizetitek a bérleti díjat, a rezsi költségeket, akkor a kiköltözéskor az összeg visszajár. Vagy akár le lakható, azaz a kiköltözés előtti utolsó 1-2 hónapban kiváltja a bérleti díjat.

Ha már tisztában vagy a jogi dolgokkal, akkor egy kis információ a hirdetésekhez: mindig pontosan olvassátok el őket, ha valami nem világos, akkor kérdezzetek. Fontos, hogy mielőtt még elutaztok megnézni a lakást, már tudjátok, hogy milyen paraméterekkel és felszeretséggel hirdetik az adott lakást. Ha nincs kép mellékelve, akkor kérjetek a hirdetőtől nyugodtan. Érdemes megkérdezni (ha nincs feltüntetve), hogy mennyi a havi rezsi és a közösköltség, hogy bútorozott vagy gépesített-e a lakás.

Végül, mielőtt belekezdenétek a keresésbe, mindenképpen szerezzetek be egy magyar-magyar szótárt, amivel majd magabiztosan értelmezhetitek a hirdetéseket.

Kik jelentkezhetnek pótfelvételin? Itt vannak a szabályok

A 2020-as év a pótfelvételin is hoz majd változásokat, bár még konkrét részletekről nem, azért a jelentkezés szabályairól lehet tudni.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!