szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hogyan működik a pontozás a pótfelvételin? Itt vannak a többletpontokkal kapcsolatos lehetőségek.

Nyelvvizsga

A B2 középfokú komplex nyelvvizsgáért csakúgy, mint az általános felvételin 28 pont járhat, míg a C1 felsőfokú komplex nyelvvizsgáért egészen 40 pont. Összesen maximum 40 pontot kaphattok ezen a jogcímen, azt azonban hozzá kell tenni, hogy az idei általános felvételin már a résznyelvvizsgáért (csak szóbeli vagy csak írásbeli vizsgáért) is járhatott a teljes értékű pont - ez a döntés az akkori kormányrendelet szerint nem vonatkozik a most induló pótfelvételire, ha ez mégis változna, írni fogunk róla.

Emelt szintű érettségi

Ha az emelt szintű érettségiztek legalább 45%-osra sikerült, 50 ponttal számolhattok vele a felvételin.

Oklevelek

A felsőoktatási szakképzésben szerzett okleveletekért - ha kapcsolódik a megjelölt képzés területéhez - jeles vizsga esetén akár 32 pontot is kaphattok. Míg az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő szakképesítés 54-es vagy 55-ös szakmaszámú szakképesítés - szintén kapcsolódó képzési terület esetén - ugyanígy 32 pont járhat.

Versenyek

Ha komoly sport és egyéb versenyeredményeitek vannak, szintén számolhattok többletpontokkal a felvételin. Előbbiért akár 50, utóbbiért (például OKTV esetén) akár 30 pont is járhat.

Esélyegyenlőség

Hátrányos helyzet, fogyatékosság, gyermekgondozás jogcímen külön-külön 40 pontot kaphattok, de összességében ezen a jogcímen maximum 100 pontot írhatnak nektek jóvá.

Az eddig említett jogcímekért összességében maximum 100 pontot szerezhettek pluszban a felvételin, ennél többet semmilyen esetben sem kaphattok.

Diploma?

Ha már diplomásként felvételiztek, akkor az egyetemek, főiskolák akár az okleveletek alapján is rangsorolhat titeket. Az oklevélért adható pontot a jogszabályi minimum pontszám és 400 pont között arányosan kell megállapítani a felvételi tájékoztató szerint, ennek azonban pontosan külön az intézményeknél kell, hogy utánajárjatok.

A 2020-as pótfelvételi jelentkezés a napokban elindul, idén pedig jóval több állami ösztöndíjas képzések közül válogathattok majd, mint eddig.

Változik a pótfelvételi, a jelentkezők háromnegyede bekerült az egyetemre - összefoglaló

A jelentkezők háromnegyedét felvették valamilyen képzésre - ismertette Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára a ponthatárok kihirdetése után tartott budapesti sajtótájékoztatón.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!