szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A felvételi utolsó szakaszában már csak néhány elintéznivalótok maradt, ha szeptemberben el szeretnétek kezdeni az egyetemet. Ebbe beletartozik többek között a sorrend ellenőrzés vagy módosítás és a többletpontokat bizonyító dokumentumok feltöltése is. Most ebben szeretnénk segíteni nektek, ezért még egyszer összeszedtük az összes részlet, amit tudnotok kell az extra pontjaitok számításáról.

Lassan hátradőlhetnek azok, akik idén jelentkeztek egyetemre, ugyanis július 9-én véget ér a tavaszi jelentkezési időszak. Ez után már csak az eredményekre kell várnotok, de addig még van egy kis időtök elvégezni az utolsó simításokat, azaz az összes hiányzó dokumentumot pótolni tudjátok, köztük azokat is, amik azokat a teljesítményeket igazolják, amiért többletpontokat szeretnétek kapni.

De hogy is működik pontosan ez a része a pontszámításnak?

A  korábbi évekhez hasonlóan most is maximum 100 többletpontot szerezhettek, tehát ha az eredményeitek alapján több járna, akkor sem kaphattok ennél többet. A kötelezően megszerzett pontjaitokon felül extra pontot kaphattok emelt szintű érettségiért, nyelvtudásért, OKJ-s vagy felsőoktatási szakképzési oklevélért, tanulmányi-, vagy művészeti versenyért, sporteredményért és hátrányos helyzetért.

Emelt szintű érettségi – maximum 100 pont

2020-tól kötelező lett legalább egy emeltszintű érettségit tenni azoknak, akik alap- vagy osztatlan képzésre jelentkeztek, de szerencsére ettől függetlenül még járhat plusz 50 pont a felvételi követelményként meghatározott emelt szintű érettségiért is. Fontos viszont, hogy csak abban az esteben kaphattok pluszpontokat, ha elértétek legalább a 45%-ot a vizsgán, és az emelt szinten teljesített eredmény alapján számolják a pontjaitokat (így számíthat bele a felvételi követelmény is). Emelet szinten teljesített vizsgákért darabonként 50-50 pont járhat, így két emelt érettségi esetén kimaxoltátok a többletpontjaitokat, szóval az azon felülieket már nem fogják figyelembe venni.

Nyelvtudás – maximum 40 pont

Komplex nyelvvizsgáért, ebben az évben pedig résznyelvvizsgáért is járhatnak a plusz pontok. A 2019/2020-as tanévben megkezdtétek, de a veszélyhelyzet miatt nem tudtátok befejezni a komplex nyelvvizsgátokat, akkor a nyelvvizsga-bizonyítványát a részvizsga eredményéből kell kiállítani (például az írásbelit már letettétek októberben, de a szóbeli vizsgájára csak áprilisban került volna sor). A részvizsga eredményéből kiállított nyelvvizsga-bizonyítványért ugyanúgy jár a többletpont, mint a komplex nyelvvizsgáért - középfokú (B2) 28, a felsőfokú (C1) nyelvvizsgáért pedig 40 pontadható, amennyiben bizonyítani tudjátok az eredményeiteket. Viszont figyelem, a nyelvvizsgáért járó plusz pontok maximalizálva vannak 40 pontban, azaz ha két B2-es nyelvvizsgátok van, akkor sem kaphattok ennél többet. Abban az esetben, ha a határidőig nem tudják kiállítani nektek a bizonyítványt, ami 60 napba telik, akkor a nyelviskolától kell igazolást kérni, azt is elfogadják.

A nyelvtudással kapcsolatban figyelembe kell még vennetek, hogy ha ugyan abból a nyelvből érettségiztek emelten, mint amiből nyelvvizsgátok is van, akkor azok a pontok nem adódnak össze. Ilyenkor a számotokra legkedvezőbb lehetőséget fogják számolni, ami azt jelenti, hogy az emelt érettségi többletpontját kapjátok meg, mivel az ér többet. Illetve egy nyelvből csak egy nyelvvizsgáért adható többletpont – így ha van egy középfokú vizsgátok és egy .felsőfokú is ugyanabból a nyelvből, akkor sem kaphattok mind a kettőért pontot.

OKJ-s és felsőoktatási szakképzési oklevél – maximum 32 pont

OKJ-s bizonyítványért csak akkor kaphattok pontot, ha a képzési területnek megfelelő szakon szeretnétek tovább tanulni. Ezekért maximum 32 pont kapható, de ez a bizonyítványban lévő eredménytől függően változhat. Az OKJ-s képzések esetében pedig csak az 54-es és 55-ös szakszámú képzések számíthatók be a felvételibe. Erről bővebben itt olvashattok.

Tanulmányi-, vagy művészeti verseny, sporteredmény

Az OKTV-n elért (Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny) 1-10. helyezésért 100, 11-20. helyezésért 50, 21-30. helyezésért pedig 25 pont jár nektek. Ezen kívül 6 másik versenyen elért eredményért kaphattok többletpontokat, aminek a listáját itt találjátok meg. 

Ha a NOB (Nemzeti Olimpiai Bizottság) által elismert sportágakban jeleskedtetek, abban az esetben is kaphattok 10-50 pontot az eredményetektől függően, de legfeljebb egyet számítanak be, mégpedig azt, amelyik számotokra a legkedvezőbb.

Fontos, hogy nem minden szakon vagy képzési területen jár minden versenyért plusz pont, képzéstől is függenek a rájuk vonatkozó szabályok.

Esélyegyenlőség – maximum 40 pont

Összesen 40 pontot kaphatnak esélyegyenlőség jogcímen a hátrányos helyzetű, fogyatékossággal élő, vagy az egyedül gyermeket nevelő felvételizők. Erről korábban már részletesen is írtunk nektek, amit itt megtaláltok

Meddig van időtök?

Fontos, hogy a jelentkezés időszakában már meglévő dokumentumokat kötelesek vagytok a jelentkezésel egyidejűleg feltölteni az E-felvételi felületére, ennek a határideje 2020. február 15. volt. Azokat, amelyeket ezt követően kaptok kézhez, legkésőbb 2020. július 9-ig pótolhatjátok. Így minden többletpontot bizonyító fájlt július 9-éig van lehetőségetek feltölteni. Fontos, hogy ezt lehetőleg ne hagyjátok az utolsó pillanatra, ugyanis pár napig eltart a dokumentumok feldolgozása. A jelentkezés során érdemes minden igazolást leadnotok, amiért többletpontot kaphattok, ugyanis a pontszámítás a számotokra legkedvezőbb módon fog történni.

Kaphattok pluszpontot a felvételin azért, mert elváltak a szüleitek?

Egyedül nevel benneteket az egyik szülőtök? Ezért kaphattok hátrányos helyzet jogcímen többletpontot? Itt a válasz.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!