szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Holnap reggel 8-kor informatikával folytatódnak az idei érettségi vizsgák. Összeszedtük, hogy milyen feladatok lesznek majd, hány pontot kaphattok egyes vizsgarészekre és mennyi ideig fog tartani az érettségi közép-, illetve emelt szinten.

A középszintű informatikaérettségi 180 perces összesen 120 pontért, az emelt szintű vizsga pedig 240 perces szintén 120 pontért. A rendelkezésetekre álló időt mind a két szinten tetszés szerint oszthatjátok be és a feladatok megoldási sorrendjét is önállóan határozhatjátok meg.

Miért kell időben érkeznetek a vizsgára?

A gyakorlati vizsga helyszínén már a vizsga kezdete előtt fél órával meg kell jelenni, ahol a rendszergazda által kijelölt helyet kell elfoglalnotok. Ekkor a rendszergazda írásban tájékoztat majd benneteket arról, hogy milyen felhasználói adatokkal tudtok belépni, milyen módon éritek el a vizsgához szükséges forrásfájlokat, illetve arról is kaptok információt, hogy a befejezett munkákat hova kell majd mentenetek.

Milyen témakörök lesznek a vizsgán?

A középszintű informatikaérettségin kaptok szövegszerkesztési, táblázatkezelési, adatbázis-kezelési feladatot, valamint prezentációt, grafikát vagy weblapot is kell készítenetek.

Hány pontot érnek az egyes témakörök?

A szövegszerkesztésre 40 pontot, a táblázatkezelésre 30 pontot, a prezentációra, grafikára, weblapkészítésre szintén 30 pontot, az adatbázis-kezelésre pedig 20 pontot kaphattok. Az egyes témakörök feladatainak, részfeladatainak pontozása feladatfüggő, összpontszámuknak azonban meg kell egyezni a témakörhöz rendelt összpontszámmal.

Az értékelés központi javításiértékelési útmutató alapján történik. A javítási-értékelési útmutató tartalmazza a feladatok részletes megoldásait, annak lehetséges változatait, az egyes megoldásrészekre adható részpontszámokat, annak lehetséges bontását - olvasható a vizsgakövetelményben.

Miben tér el az emelt szintű érettségi?

Emelt szinten a témakörök és a pontozás a következő: a szövegszerkesztés, prezentáció, grafika, weblapkészítés egyben van, amire összesen 30 pontot szerezhettek. A táblázatkezelésre 15, az adatbázis-kezelésre 30 pontot kaphattok. Ezeken kívül pedig algoritmizálás és adatmodellezés feladatot is kaptok 45 pontért.

A 2020-as érettségi időszak összes megoldása közép- és emelt szinten

A héten vizsgáztatok, vagy csak érdekelnek az idei vizsgák feladatai? Most összeszedtük az első hét összes vizsgájának összes megoldókulcsát és feladatlapját.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2020-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.