szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ma vizsgáztak az idén érettségizők kémiából közép- és emelt szinten. Sokaknak ez a vizsga a felvételihez is nagyon sokat számít, hiszen az egyetemen erre a tudásra épül majd minden. De mit várnak a felsőoktatásban? Erről kérdeztük Dr. Fittler Andrást Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának egyetemi docensét, megbízott általános és oktatási dékánhelyettesét.

Az egyetemi docens szerint az érettségi vizsgák során felmért tudás fontos alapokat jelentenek az alapozó tárgyaknak, így a kémiai ismereteknek is. "Az érettségi eredmények és az első félévekben nyújtott tanulmányi teljesítény közti kapcsolatot közvetlen módon nem mérjük. Oktatóink visszajelzése alapján van szórás a diákok felkészültségében, feltételezhetően ez összefüggésben állhat azzal, hogy egyesek könnyebben, míg mások több energiabefektetés árán teljesítik a félév közi és félév végi számonkéréseket" - tette hozzá. Azonban kiemelte, hoy az egyetemen az első években meg kell tanulnia hatékonyan tanulni a hallgatóknak, ami egy nagyon fontos készség.

Arra a kérdésre, hogy mennyire kapnak biztos alapokat a diákok középiskolában a természettudományos ismeretekből, Dr. Fittler András azt mondta: "nehéz – talán nem is lehet - erre válaszolni, hiszen ez diák, tanár és iskolafüggő is". Szerinte a gyógyszerész képzés alapozó tárgyai és a kémiai ismeretek vonatkozásában a középiskolákban a tudás gyakran memorizáláson és nem az ismeretkör mély értelmezésen alapul. Elképzelhetőnek tartja, hogy az értelmező tanulásra nincs elegendő idő. "A mi képzésünk sikeres teljesítése érdekében oktatóink igyekeznek segíteni a diákokat abban, hogy az esetleges megértésbeli hiányosságot pótolhassák az első félévekben, elsajátítsák a természettudományos gondolkodást és a gyógyszerészi szemléletet" - emelte ki.

Felmerülhet a kérdés, hogy ha már bekerültetek az egyetemre, akkor az esetleges lemaradásokat, hiányokat hogyan tudják pótolni az órákon az oktatók? "Úgy érezzük, hogy az a tárgyi tudás megvan, amelyet az érettségi vizsgák során mérnek fel. Ez egy jó kiindulási alap" - mondta az egyetemi docens. "Ugyanakkor számtalan lehetőség van arra, hogy az elsősök áttekinthessék és átismételhessék a megtanultakat a Gyógyszerésztudományi Kar szakintézeteiben oktatott tárgyak keretei közt. Ezen felül választható kurzusok segítik a mélyebb értelmezésen alapuló megértést, különösen a kémiai kapcsán". Végül kiemelném - tette hozzá-, hogy "az egyetem egy olyan tudásközösség, ahol az oktatók és hallgatók közt kialakuló interaktív tanulási folyamat lehetőséget biztosít a gyakorlatok, szemináriumok és akár az előadások során is a tanultak megbeszélésére".

Ha ma érettséiztek, akkor kövessétek folyamatosan frissülő tudósításunkat a kémia- és földrajérettségiről.

Kémia- és földrajzérettségi: minden infó a mai vizsgákról egy helyen

Kedden a közép- és emelt szintű kémia- és földrajzérettségivel folytatódott az érettségi szezon. Az Eduline-on ma is megtaláljátok a legfontosabb infókat a vizsgákról.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2020-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.