szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az idei érettségi második hetében jönnek a természettudományos tárgyak vizsgái is. Összeszedtük, mire kaphattok pontokat a kémiaérettségin és mennyi időtök lesz a feladatokra.

A középszintű kémiaérettségi 120 perces összesen 100 pontért, az emelt szintű vizsga pedig 240 perces szintén 100 kpontért. Az írásbeli feladatsor általános, szervetlen és szerves kémiai kérdéseket tartalmaz. Az írásbeli feladatsor tartalmi összeállításánál meg kell jelennie a környezetkémiai és a hétköznapi élettel kapcsolatos, praktikus szemléletmódnak. Az írásbeli feladatsorben lehetnek feleletválasztásos kérdések, táblázatkiegészítés; reakcióegyenletek kiegészítése, elemző feladatok (kísérletelemzés, táblázatok, illetve diagramok elemzése), esettanulmány típusú problémafeladat és számítási feladatok is - áll az Oktatási Hivatal tájékoztatójában.

Ezen felül az írásbeli feladatsor összeállításában a következő arányok érvényesülnek:

  • A számítási feladatokkal elérhető pontszám az összpontszámnak mintegy 20-40%-át teszi ki: annak, aki az alternatív feladat számításos formáját választja, legfeljebb 40%, annak, aki az elméleti jellegű kérdést oldja meg, 20% körüli érték.
  • Az elméleti feladatokkal elérhető pontszám az összpontszámnak 60-80%-át teszi ki.
  • A feleletválasztásos kérdések pontaránya az elméleti feladatokon belül minimum 15%.
  • Az alternatív feladat pontszáma az összpontszámnak legfeljebb 15%-a lehet.
  • Egy-egy feladat maximális pontszáma nem haladhatja meg az írásbeli feladatsor összpontszámának 20%-át

Az írásbeli feladatsor az egyik feladat esetében két alternatívát kínál: az egyik inkább kémiai anyagismeretet igénylő, a másik számítási feladat.  A vizsgadolgozat megfelelő helyén a vizsgázónak meg kell jelölnie, hogy a választásra felajánlott részben melyik feladatot választotta.

Ha holnap ti is érettségiztek, akkor írjátok meg nekünk a tapasztalataitokat Facebookon, vagy az [email protected] címre!

A második hét teljes menetrendjét itt nézhetitek meg, az eddigi érettségik megoldásait pedig itt nézhetitek meg:

A 2020-as érettségi időszak összes megoldása közép- és emelt szinten

A héten vizsgáztatok, vagy csak érdekelnek az idei vizsgák feladatai? Most összeszedtük az első hét összes vizsgájának összes megoldókulcsát és feladatlapját.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2020-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.