szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Összességében nem tartja nehezebbnek az előző évek feladatsoraihoz képest a mai középszintű angolérettségit Berta Anikó, nyelvtanár. „Akik tudták, hogy mire kell figyelni, azoknak nem okozhatott gondot” - mondta az Eduline-nak.

Ezt várták tőletek a középszintű és az emelt szintű angolérettségin - megoldások és feladatok

„A teljes feladatsorban megoldási stratégiákra volt szükség, ezért akik felkészültek és tudták, hogy mire kell figyelni, azoknak nem okozhatott gondot” - mondta a középszintű angolérettségiről Berta Anikó, nyelvtanár. Összességében nem tartja nehezebbnek a vizsgát a korábbi évekhez képest, „viszont a szövegek elég összetettek voltak, ezért azoknak volt könnyebb dolguk, akik sokat olvasnak angolul” - tette hozzá.

A szaktanár úgy gondolja, az idei feladatsor nagyon sokszínű, és érdekes témákat kaptak a diákok. „Az olvasott szövegértési részben az interjú kifejezetten könnyen megoldható, nem hiszem, hogy nagy kihívást jelentett” - tette hozzá. Szerinte az egészséges életmód, mint téma is érezhetően dominált az érettségiben, amit nem tartott meglepőnek.

Ebben a részben olyan feladatot is kaptak a vizsgázók, ahol az állításokról el kellett dönteniük, hogy igazak, hamisak vagy nem szerepelnek a szövegben. A megoldás alapján itt hétből négy kérdésnél a „nem szerepel a szövegben a helyes válasz”. A nyelvtanár szerint ez „valóban félrevezető lehetett a stressz miatt egyébként is bizonytalan diákok számára. Lehet, hogy órán alkalmaznék hasonló stratégiát, de érettségin kevésbé” - mondta.

Arra is kitért, hogy „a nyelvhelyességet mérő részben voltak olyan feladatok, amelyek a valóban csak középszintre készülő és középszintű tudásúak számára kihívást jelenthetett”. Az íráskészség első levelével kapcsolatban pedig úgy gondolja, hogy a témaválasztás volt „kevésbé életszerű egy 18 éves, magyar diák számára. Itt a fantáziájukat valószínűleg jobban kellett használniuk”. A másik levelet viszont jónak találta, szerinte ez teljesen megfelelt annak, amire felkészítik a diákokat.

A nyelvtanár az időkereteket is elegendőnek tartotta. Nem gondolja, hogy az előírtnál több időt igényeltek volna a feladatlapok. „A nyelvhelyességnél lehetett esetleg kicsúsznia az időből annak, aki többet gondolkodott, illetve az olvasásnál, ha az utolsó feladatnál valaki elbizonytalanodott.”

Bár a hallott szövegértési rész hanganyagai még nem elérhetőek, de a feladatok alapján úgy gondolja, hogy nyelvileg ezzel sem volt probléma.

Egy villanyszerelővel készült beszélgetés részleteiről, egy régészeti felfedezésről és egy különös nyelvű nigériai falu lakóiról is kaptak feladatot a diákok a középszintű angolérettségi első, szövegértést mérő részében. A nyelvhelyességi feladatrészben pedig aktuális témákat kaptak a diákok. Az angolérettségin egy 4 részből álló feladatlapot kellett kitölteniük a diákoknak, amire középszinten 180, emelten pedig 240 perc volt. A olvasott szövegértési, nyelvhelyességi, hallott szövegértési és íráskészség részből állt.

Az angolérettségiről is percről percre tájékoztatunk benneteket ebben a cikkben:

Minden infó az idei angolérettségiről: percről percre

Ma az angolérettségivel folytatódnak a vizsgák, nálunk megtaláltok minden fontos infót. Percről percre tájékoztatunk benneteket a feladatokról, vizsgázókról és nem utolsó sorban a nem hivatalos megoldásokkal is jövünk. Az angolérettségi nap szakmai támogatását köszönjük az Euroexam Vizsgaközpontnak.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2020-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.