szerző:
Eduline

Az idei magyarérettségi nem okozhatott meglepetést a diákoknak. Az érettségizők kifejezetten szerencsés helyzetben voltak, mivel ebben a rendkívüli és stresszes érettségi szituációban viszonylag könnyű feladatokat kaptak – mondta az Eduline-nak Dergez-Rippl Dóra, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar adjunktusa. A magyar nyelv és irodalom érettségi nap szakmai támogatását, köszönjük a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának.

Így kellett megoldani a középszintű magyarérettségit - itt a hivatalos megoldás

Emelt szinten érettségiztetek magyarból? Mutatjuk a hivatalos megoldókulcsot

Dergez-Rippl Dóra, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar adjunktusa szerint a „feladatsor bizonyos szempontból könnyebb volt, mint a tavalyi” a témaválasztásokat pedig „méltányosnak és elegánsnak” tartja. A könyv történetéről, kódexekről szóló szövegértési feladatot érdekesnek találta, mivel „látszólag triviális, elsőre egyszerűnek tűnhet, de az a trükkje, hogy a lexikális tudást a gyakorlati szempontokkal együtt kell tárgyalni”. A szaktanár szerint könnyű volt a vizsgázóknak belehelyezkedni a feladatba, hiszen az is fontos, hogy mit jelent számukra az olvasás.

Szintén az első részhez tartozó szövegalkotási feladatban a sportról és testnevelésről szóló érvelést vagy egy egészségügyi problémákról szóló hivatalos levelet kellett írniuk a diákoknak. „Idén az esszétémákat is rendkívül jónak találtam. A PTE-KPVK oktatóival évek óta figyelemmel kísérjük a magyarérettségit, és érdeklődve várjuk, hogy milyen érvelési feladatok kerülnek elő, az idei – sporttal kapcsolatos érvelés – pedig örök téma, ezért nem okozhatott problémát a diákoknak. Az egészségüggyel kapcsolatos levél szintén nagyon fontos és aktuális” – mondta a szaktanár. Viszont azt is hozzátette: a sport annyira hétköznapi téma, hogy könnyen elkalandozhattak az érettségizők, vagyis eltérhettek a megfelelő szóhasználattól. „Ha a gondolati figyelmet sikerült megtartani, és ez a professzionális fogalomhasználatban is megmutatkozik, akkor viszont nem lehetett vele gond”.

Úgy gondolja, hogy „az érvelés mindig nehéz a tudományos stílus és a szakkifejezések miatt. Ez fegyelmezettebb gondolkodást igényel a vizsgázóktól”. Szerinte mivel érveket és ellenérveket kell felsorakoztatni, ezért talán a levelet választották többen.

A második részben a műelemző feladat Fekete István: Tolvaj című novellája volt, az összehasonlító elemzésnél pedig Arany János: Kertben című versét és Tóth Árpád: Lélektől lélekig cím költeményét kellett elemezni. „Kifejezetten szerencsésnek tartom, hogy a diákok olyan neveket kaptak, akiket ismertek. Így is sokkal több izgalommal kell idén megküzdeniük az érettségin, mint eddig bármikor, ezért megnyugtató lehetett számukra, amikor meglátták Tóth Árpád, Arany János és Fekete István nevét a feladatlapon” – mondta.

Szerinte az összehasonlítás mindig nagyon érdekes, mert ez egyszerre könnyű és nehéz feladat. „Viszont az biztos, hogy nagy biztonságérzetet adott a diákoknak, amikor meglátták a feladatlapon az ismert szerzők neveit. Bár eddig évekig volt József Attila vers, ezért sokan idén is erre számíthattak”, de nekik sem okozhatott nehézséget Arany János és Tóth Árpád verse. Mind a két költeményt ismertnek tartja, de „a Lélektől lélekig elvontabb”.

Dergez-Rippl Dóra szerint Fekete Istvánt jól ismerik a diákok, azonban ez a novellája kevésbé ismert. Mégis úgy gondolja, „azok, akik bizonytalanabbak voltak, ezt választották szívesebben, mivel mindig a novellaelemzés a könnyebb feladat”.

Összességében abszolút elegendőnek tartotta az időt a feladatok megoldására, szerinte „nem jelenthetett problémát az, hogy kicsúsztak volna belőle”.

A magyarérettségiről szóló, folyamatosan frissülő tudósításunkat itt találjátok:

2020-as magyarérettségi: feladatok és megoldások elsőként nálunk!

Ma a magyarral indul az idei érettségi időszak. Kövessetek minket a legfontosabb információkért és szaktanári véleményekért. Ma is folyamatosan tudósítunk a nap eseményeiről, és ahogy már megszoktattátok, délután jövünk az idei középszintű érettségi szaktanár által kidolgozott, nem hivatalos megoldásával. A magyar nyelv és irodalom érettségi nap szakmai támogatását, köszönjük a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2020-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.