szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Függvénytáblázat, töriatlasz és idegennyelvi szótár – ezek nélkül ne induljatok el a jövő héten érettségizni.

Matek

A feladatok megoldásához - középszinten és emelten is - függvénytáblázatot (egyidejűleg akár többfélét is), szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, körzőt, vonalzót, illetve szögmérőt használhattok. Ezekről magatoknak kell gondoskodnotok és a vizsga alatt nem cserélgethetitek az eszközöket egymás között. 

Töri

A töriérettségin háromféle atlaszt fogadnak el a vizsgán, fontos, hogy ezek nem tartalmazhatnak kronológiai adattáblázatot. Az atlaszok ISBN-kódjait mindenképp ellenőrizzétek a vizsga előtt, ugyanis az atlaszokat az írásbelire ti viszitek magatokkal. A kódok a következők:

  • Történelmi atlasz középiskolásoknak FI-504010903 (1. kiadás, 2015) ISBN 978-963-682-880-6
  • Történelmi atlasz középiskolásoknak FI-504010903/1 (1. átdolgozott kiadás, 2016) ISBN 978-963-436-002-5
  • Történelmi atlasz középiskolásoknak FI-504010903/2 (1. kiadás, 2017) ISBN 978-963-436-159-6

Nyelvi érettségik

Idegen nyelvből közép- és emelt szinten is használhattok egy-, illetve kétnyelvű szótárat a negyedik rész (íráskészség) feladat megoldásához. Ezt nektek kell beszereznetek és magatokkal vinnetek a vizsga napján.

+ 1 Magyar

Magyar nyelv és irodalomból is használhattok legális puskát, viszont ez az egyetlen olyan fő tárgy, ahol nem nektek kell gondoskodnotok a segédeszközökről. Ebből a tárgyból a vizsgabizottság biztosít - tantermenként négy példányban - helyesírási szótárat. A vizsga alatt ezt is érdemes lehet majd lapozgatni, főleg, ha elbizonytalanodnátok.

Így írhattok maxpontos levelet az angolérettségin: ezekre kell figyelni a vizsgán

Milyen egy maxpontos levél az angolérettségin? Cikksorozatunk harmadik részében abban segítünk, hogyan érdemes a nyelvi érettségi utolsó feladatrészére készülni, gyakorolni és mire kell a megoldás során figyelni. Ehhez ismét Mongyi Norbert a budapesti Eötvös József Gimnázium angol és francia szakos tanára, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vitéz János Tanárképző Központjának oktatója, az Eszterházy Károly Egyetem Neveléstudományi Doktori Iskolájának hallgatója ad nektek tippeket.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2020-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.