szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az írásbeli érettségi vizsgák szigorú feltételek mellett fognak majd zajlani, a Klebelsberg Központ elnöke elmondta, ugyanakkor a vizsga idejére levehetik a kötelezően hordott maszkokat a diákok.

Ha a vizsgázó feláll és kimegy a teremből, akkor fel kell vennie a maszkot. Ha a helyén ül, akkor két méter távolságra lesz a többiektől, és leveheti

- mondta Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ (KK) elnöke a Növekedés.hu-nak adott interjújában. A felügyelőtanárok kapcsán pedig azt mondta: biztos benne, hogy lesz elég tanár. Arra pedig figyelnek, hogy a 60 év fölöttieket ne osszák be felügyelni, illetve ha valakiről tudják, hogy krónikus beteg, akkor őt se.

Már tanárszakos egyetemistákat is toboroznak érettségi felügyelőnek

Az oktatásirányítás egyetemistákat is bevonna érettségi felügyelőnek, hogy ezzel orvosolják a tanárhiányt. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint azonban ez jogszabály- és szakmaellenes.

Hajnal Gabriella a felvételi ponthatárok kapcsán elmondta: elképzelhető, hogy alacsonyabb lesznek, de elsősorban azért, mert idén kevesebben jelentkeztek. Ahogyan azt korábban megírtuk, az elmúlt 19 év negatív rekordja van most a felvételin.

Megduplázódott a felügyeletben lévő gyerekek száma

Míg az első héten 200-300 fő között volt a felügyeletben lévő gyerekek száma, most 6-700 gyerek van bent naponta az iskolákban - derült ki az interjúból. A Nemzeti alaptanterv (NAT) is szóba került a cikkben, az elnök szerint szeptembertől az eredeti formájában vezetik majd be. A helyi tanterveket készítik az iskolák, április 30-áig csak a pedagógiai program felülvizsgálatát kell megtenni - részletezte Hajnal Gabriella.

Ami egyedül változhat az elnök szerint az a kerettanterv, amit a miniszter tesz közzé. Hozzátette, az első bírálatok alapján nem kaptunk semmilyen olyan javaslatot, ami miatt a kerettantervekbe bele kellett volna nyúlnunk. Ez persze a tapasztalatok alapján esetleg a későbbiekben még megtörténhet - mondta Hajnal Gabriella. Kiemelte, hogy szerinte nagyon nagy az iskolák szabadsága az új szabályozásban.

A PDSZ szerint vissza kell vonni az érettségi időpontjáról szóló döntést

Felelőtlen, jogsértő és szakmai szempontokat teljesen figyelmen kívül hagyó döntésnek tartja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az érettségi május elejei megtartását.

 

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!