szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szorít a határidő, ugyanis alig pár napotok maradt leadni a jelentkezéseteket a kiszemelt egyetemekre. Ugyan mindenhol nagyon oda kell figyelni a követelményekre, a Budapesti Corvinus Egyetemen 2020-ban különös szabályok vonatkoznak már mindenkire.

Korábban már írtunk nektek a Corvinus ösztöndíj bevezetéséről és a fontosabb tudnivalókról, de most összefoglaltunk nektek minden információt, hogy biztosan semmi se kerülje el a figyelmeteket.

Az ösztöndíjról

Mivel a Corvinus alapítványi fenntartásba került, államilag támogatott képzésekre már nem tudtok jelentkezni, de ez nem jelenti azt, hogy mindenképp fizetnetek kell a képzésekért. Az egyetem fenntartója – a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány – a Corvinus Ösztöndíj keretein belül átvállalhatja a költségeiteket, ha jogosultságot nyertek rá. Amit fontos tudnotok, hogy ez egy teljesítmény alapján elnyerhető ösztöndíj, ami az idegen nyelvű képzések plusz költségégeit nem fedezi.

Kik és hogyan jelentkezhetnek?

A jelentkezés során semmilyen plusz dokumentumot nem kell leadnotok, a hagyományos felvételi eljárásban az „A” betűjeles képzés kiválasztásával automatikusan jelentkeztek a támogatásra. Ha pedig az önköltséges képzést is megjelölnétek a „K” betűs lehetőséget kell kiválasztanotok.

Kik és meddig jogosultak?

Ha bekerültetek az egyetemre, akkor a következő két félévre megkaptjátok a támogatást. Viszont a továbbiakban azok a hallgatók jogosultak az ösztöndíjra, akiknek eléri a kreditekkel súlyozott átlaga a 3,8-at, illetve két félév alatt elvégeztek 46 kreditet. Ez azért fontos, mert minden év július 31.-éig felülvizsgálják a támogatottak körét, és újraértékelik a kiadott ösztöndíjakat. A vizsgálat során az utolsó két aktív féléveteket nézik meg, amibe nem tartozik bele a külföldön végzett félév vagy a szakmai gyakorlat. Amennyiben még csak egy aktív félévet végeztetek el, akkor annak a duplázott értékét számolják. Fontos még tudnotok, hogy egy félévben csak egy képzésen kaphattok ösztöndíjat akkor is, ha párhuzamosan több képzésen is folytattok tanulmányokat az egyetemen.

Illetve nem vagytok jogosultak a Corvinus Ösztöndíjra, ha valamilyen egyéb ösztöndíjjal támogatva tanultok, vagy a munkáltatótok vállalta a képzésetek költségének egy részét vagy egészét.

Alapvetően a támogatást a képzési időre kapjátok, szóval az aktív félévekre jár az ösztöndíj, de ez nem jelenti azt, hogy nincs lehetőségetek passziváltatni, vagy Erasmus programon részt venni. Alapképzésen és mesterképzésen egy, osztatlan képzéseken pedig két félév passziválás engedélyezett, olyankor viszont az ösztöndíjként kapott összeget vissza kell fizetnetek. Különleges esetekben kérvényezhettek plusz egy félévet, ide tartoznak a tartós betegségek, a gyermekvállalás, illetve az Erasmus programban való részvétel is. Fontos azonban, hogy a maximális támogatási időt ezekben az esetekben sem szabad túllépnetek.

Ha érdekel mennyien kerülhetnek be a Corvinusra 2020-ban, ide kattintva megtaláljátok az adatokat.

Így tanulhattok szeptembertől ingyenesen a Corvinuson: minden infó a Corvinus Ösztöndíjról

Szeptembertől is megmarad az ingyenes tanulás lehetősége a Budapesti Corvinus Egyetemen, de az állami ösztöndíj helyett a Corvinus Ösztöndíjprogramra jelentkezhettek. Miben tér el ez az ösztöndíj a hagyományos állami támogatástól, és hogyan tudtok rá jelentkezni? Utánajártunk.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.