szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha több képzést szeretnétek megjelölni, a kiválasztott szakok között sorrendet kell felállítania. Most összeszedtünk mindent, amit erről a sorrendről tudni kell.

A jelentkezési sorrend kialakításának lényege, hogy az a jelentkezési hely (képzés) kerüljön az első helyre, ahová leginkább szeretnétek bekerülni, és az utolsó helyre pedig az, ahová a megjelöltek közül a legkevésbé szeretnétek bejutni.

Fontos, hogy a sorrend felállításakor érdemes figyelembe venni a választott képzés finanszírozási formáját is - hívja fel a figyelmet a felvételi tájékoztató. Azt kell mérlegelnetek, hogy mindenképpen az adott intézmény adott képzésére szeretnétek-e bekerülni, függetlenül annak finanszírozási formájától, vagy inkább az állami ösztöndíjjal támogatott képzéseket részesítitek előnyben. Az állami ösztöndíjas és az önköltséges finanszírozási formának ugyanis nem kell kötelezően egymást követően szerepelnie.

Érdemes nem csak egy jelentkezési helyet megjelölni, hanem érdeklődésetek szerint többet is (pl. ugyanazt a képzést több intézményben is megpályázni), ezzel a módszerrel nagyobb eséllyel biztosíthatjátok a sikeres felvételt - teszi hozzá a tájékoztató.

Ha már eldöntöttétek, hogy milyen sorrendben jelölitek meg a képzéseket, fontos azt is figyelembe venni, hogy a jelentkezési határidő után új képzés megjelölésére már nem lesz lehetőségetek. Ez magában foglalja a jelentkezéskor megadott jelentkezési hely bármely adatának (szint, munkarend, intézmény, szak, meghirdetés nyelve) módosítását is.

Ez alól kivétel, ha egy meglévő jelentkezés mellé annak addig meg nem jelölt másik finanszírozási formáját szeretné utólag rögzíteni a jelentkező (azaz a két jelentkezési hely kizárólag a finanszírozási formában tér el).

Mi történik, ha mégis meggondoljátok magatokat?

Erre majd az ügyintézési időszakban lesz lehetőségetek. Ebben az időszakban legkésőbb 2020. július 9-ig a jelentkezési sorrenden kizárólag egy alkalommal lehet majd módosítani, vagy jelentkezési hely(ek)et visszavonni.

Ingyenes app felvételizőknek: más szemszögből nézhetitek meg a képzéseket

Február 15-ig jelentkezhettek a 2020-as felvételi eljárásban egyetemre vagy főiskolára. Most újabb lehetőséget ajánlunk a tanácstalan diákoknak. Ezzel az ingyenes appal más szemszögből nézhetitek meg a meghirdetett szakokat.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.