szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az érettségi egyik fontos felvétele az ötven óra közösségi szolgálat teljesítése. De meddig kell ezt teljesítenetek? És mi a helyzet akkor, ha előrehozott érettségit tesztek? Fontos kérdésekre válaszolunk.

Az érettségi vizsgák megkezdésének feltétele ötven óra közösségi szolgálat elvégzésének igazolása. Abban az esetben, ha ezt nem teljesítitek, nem kezdhetitek meg – egyetlen vizsgatárgyból sem – az érettségi vizsgát. Ez azt jelenti, hogy az utolsó középiskolai évfolyamotok végéig teljesítenetek kell a közösségi szolgálatra vonatkozó előírásokat.

Ha előrehozott érettségi vizsgát tesztek, akkor rátok még nem vonatkozik ez a szabály, ugyanis a tanulmányaitokat még nem fejezitek be, így a középiskola befejezéséig még van időtök teljesíteni az ötven óra közösségi szolgálatot.

Azoknak, akiknek van már érettségi bizonyítványuk, de most újra érettségiznek, vagy valamelyik tárgyból megbuknak év végén - és így csak előrehozott vizsgát tehetnek -, nem kell teljesíteniük a közösségi szolgálatot.

A szabályok azonban hamarosan változhatnak. Annak érdekében ugyanis, hogy az iskolai közösségi szolgálat "valóban hasznos legyen", a koordinációs feladatokra szánt időt beépítenék a pedagógusok kötelező óraszámába. Előrehoznák továbbá az ötven óra teljesítésének határidejét is, az érettségi-jelentkezés időpontjáig ez tavaszi érettségi esetén február 15-öt jelent. Erről bővebben itt olvashattok.

Idén érettségiztek? Ne felejtsétek el, hogy a 2020-as tavaszi érettségi vizsgákra február 15-e a jelentkezési határidő. Mivel 2020-ban ez szombatra esik, ezért a májusi-júniusi érettségikre február 17-ig jelentkezhettek. A jelentkezés folyamatáról itt olvashattok részletesebben.

A 2020-as felvételiről itt olvashatjátok a legfrissebb cikkeinket.

Nyilvánosságra hozta az Oktatási Hivatal az idei érettségi vizsgák jelentkezési lapját

Elérhető a 2019/2020. tanév május-júniusi vizsgaidőszak érettségi vizsgáinak jelentkezési lapja. Jelentkezési szabályok, útmutató és határidő egy helyen.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.