szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Közel jártok a diplomaszerzéshez, vagy már meg is van, de úgy döntöttetek, mégis szeretnétek továbbtanulni? Esetleg még van időtök, de szeretnétek előre tájékozódni? Most összeszedtünk mindent, amit érdemes tudni, ha mesterképzésre jelentkeztek.

Pár hét maradt az egyetemi jelentkezés határidejéig, ami nem csak az alapképzésre jelentkezőknek fontos, hanem a mesterképzésre felvételizőkre is vonatkozik.

Kik jelentkezhetnek mesterszakos képzésekre?

Mesterképzésre bárki jelentkezhet, aki megszerezte - vagy a felvételi évében megszerzi - a BA-s diplomát (alapképzés), vagy 2006 előtt szerzett főiskolai végzettséget. Fontos azonban, nem mindegy milyen (alap)szakról milyen képzésre szeretnétek jelentkezni. Az egyetemek figyelik az úgynevezett szakterületi kreditértéket, amit érdemes szem előtt tartani még mielőtt beadnátok a jelentkezéseteket.

Ezzel kapcsolatban a felvételi tájékoztatóban találhattok tájékoztatókat a kreditelismeréssel kapcsolatban, amit ide kattintva elérhettek, de ha már van konkrét elképzelésetek a szakot illetően, az egyetemek honlapján is elérhetők ezzel kapcsolatos tájékoztatók.

De hogyan is működnek ezek a kreditek?

Ha az alapdiplomátok önmagában eléri a teljes kreditértéket, akkor a jelentkezésen kívül semmi más teendőtök nincsen. Más esetben viszont kreditelismerési eljárást kell indítanotok, amiben megállapítják a szakterületi kreditértéketeket. Minden képzésen van egy meghatározott minimumszán, amit ha nem értek el, sajnos kerülhettek be. Ha elegendő a kreditetek akkor folytathatjátok a jelentkezést, viszont a hiányzó szakmai tárgyakat később be kell pótolnotok.

Ha még a jelentkezés előtt tudni szeretnétek, hogy megfelelő-e a diplomátok a szakra, van lehetőség előzetesen is végigmenni ezen az eljáráson. Ha nem vagytok biztosak a felvételben, érdemes lehet előre gondolkodni, hogy még legyen időtök az újratervezésre.

Mikor húzzák a ponthatárokat a 2020-as felvételin?

Idén felvételiztek? Kíváncsiak vagytok, hogy mikor derül ki, felvettek-e benneteket a megjelölt egyetemre vagy főiskolára? Ezt a dátumot már most érdemes megjegyeznetek.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.