szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Jogszabály alapján kötelező többletpontot adni az emelt szintű érettségi vizsgaeredményért, azonban nem minden esetben. Itt vannak a részletek.

Az emelt szinten teljesített legalább 45%-os eredményű érettségi vizsgáért többletpont jár, azonban fontos, hogy csak abban az esetben, ha az érettségi pontjaitokat az emelt szinten teljesített vizsgaeredmény alapján számítják. Ennek értelmében nem kaphattok például többletpontot, ha korábban szerzett felsőfokú oklevél alapján számolják a felvételi pontjaitokat.

2020-ban fontos tényező az emelt szintű érettségivel kapcsolatban a felvételi bemeneteli követelmény is. Ugyanis az idei általános felvételi eljárásban alap- vagy osztatlan szakra - néhány kivétellel - már csak az kerülhet be, aki legalább egy emelt szintű érettségit tett. Azonban ez nem minden esetben jelent automatikus többletpontot, hiszen, ha olyan tárgyból vizsgáztok, amiből később nem tudnak érettségi pontokat számolni, nem jár érte az 50 pont. Erről bővebben itt olvashattok. Azt pedig, milyen képzéseken fogadnak el bármilyen emelt szintű érettségit, itt nézhetitek meg.

Itt a friss lista: ezekből a tantárgyakból kell 2020-ban emelt szintű érettségit tenni

Nyilvánosságra hozta a 2020-as szakok és érettségi vizsgatárgyak, többletpontok listáját az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Itt a teljes lista, a szabályok és kivételek.

Mennyit is ér az emelt szintű érettségi?

Alapképzésen, osztatlan mesterképzésen és felsőoktatási szakképzésen emelt szintű érettségi vizsgáért vizsgatárgyanként 50 többletpont kapható. Azonban maximum 100 pontot szerezhettek ilyen jogcímen.

Ez viszont azt jelenti, hogy ha az általatok választott szakon (pl. általános orvos, ahol két tantárgyat is meghatároznak kötelezően emelt szinten teljesítendő tárgyként) – amennyiben legalább 45%-os eredményű mindkét vizsgátok – az emelt szintű érettségi vizsgáért 100 többletpontot kaphattok. Azok, akik több mint két emelt szintű vizsgát tesznek, úgyanúgy csak 100 pontot kaphatnak, mint azok, akik kettőt. Persze ez nem csak az orvosi szakokon lehetséges, hanem minden más olyan képzésen is, ahol két emelt szintű érettségi teljesítése  afelvételi követelmény. Ezeket itt nézhetitek meg.

Tehát fontos, csak abban az esetben jár az emelt szintű érettségi vizsgáért többletpont, amennyiben eléritek a legalább 45%-os eredményt és – részben – ennek az eredményéből számítják az érettségi pontokat.

A 2020-as felvételiről szóló legfrissebb cikkeinket itt találjátok

Hogyan kerülhettek be egyetemre, főiskolára gyengébb középiskolai jegyekkel?

A 2020-as felvételin is lehet duplázni az érettségi pontokat? Hogyan kell kérni ezt a pontszámítási módot? Itt vannak a tudnivalók.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.