szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A 2020-as felvételi követelményből a nyelvvizsga kiesésével maradt az emelt szintű érettségi. Ugyanis ebből a vizsgából továbbra is kell, hogy legyen minden felvételizőnek. Könnyebb lesz teljesíteni az emelt szintű érettségit, mint a nyelvvizsgát lett volna? Itt vannak a vizsga szabályai.

Melyik tárgyból kell emelt szintű érettségi?

Érdemes úgy kiválasztani, hogy melyik tárgyból tesztek emelt szintű érettségi vizsgát, hogy azt elfogadják a megjelölt szakotokhoz is. Így egyszerre teljesítitek az adott képzés, és a 2020-as felvételi követelményét. (Persze vannak olyan szakok, ahová kettő emelt szintű érettségi is kell.) Először meg kell néznetek, hogy milyen tárgyakból kell érettségiznetek ahhoz, hogy az adott képzési területen tanulhassatok tovább, erről itt olvashattok, mindegyik képzési területnél vannak felsorolt tantárgyak, és az is szerepel a dokumentumban, hogy ezek közül melyiket választhatjátok emelt szintű vizsgának - természetesen ezt érdemes csak az adott szakra vonatkozóan is megnézni, tisztázni.

Nem jár az 50 pluszpont?

Eddig, ha az emelt szintű érettségi vizsga is elérte a megadott százalékot, a felvételizőknek járt 50 pont pluszban. Mivel azonban jövőre felvételi követelmény lesz egy emelt szintű érettségi vizsga megléte, a többletpont csak a második - emelt szinten tett - érettségiért jár majd. Fontos, hogy ennek a második tárgynak is kötelezőnek vagy választhatónak kell lennie a megjelölt szakon, mert csak így járhat érte pluszpont. Valamint fontos, hogy a vizsga eredményének is legalább 45 százalékosnak kell lennie, különben ha ezt a feltételt nem teljesítitek, akkor sem jár érte többletpont.

Mikor jár érte nyelvvizsga is?

Ha az emelt szintű nyelvi érettségin legalább 60 százalékos eredményt értek el, az középfokú (B2-es szintű) komplex nyelvvizsgával egyenértékű. Bár a felvételihez már nem lesz kötelező a nyelvvizsga, a diplomához igencsak jól fog jönni.

Mikor lesz a 2020-as érettségi?

A 2020-as tavaszi érettségik 2020. május 4-én kezdődik az írásbeli magyarérettségivel, a vizsganaptárat itt nézhetitek meg.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!