szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több mint tízezren tesznek vizsgát a pénteken kezdődő őszi érettségi időszakban. Megnéztük, mire számíthatnak azok, akik történelemből adnak számot a tudásukról: részletek a vizsgákról és a pontozásról.

Az írásbelire középszinten 180, emelt szinten 240 perce lesz a vizsgázóknak, összesen 100 pontot lehet szerezni. A szóbeli vizsgára középszinten 15, emelt szinten 20 percet adnak, a felelelért pedig maximum 50 pontot lehet kapni.

Milyen feladatokból áll az írásbeli és a szóbeli vizsga középszinten?

A középszintű írásbelin két feladatsort kaptok, de ti dönthetitek el, milyen sorrendben oldjátok meg őket. 50 pontot kaphattok a 12 egyszerű, rövid választ igénylő feladatra, amelyekben egy forrást (szöveg, kép, diagram stb.) kell értelmeznetek - írja részletesen tájékoztatójában az Oktatási Hivatal.

50 pont jár a szöveges, néhány összefüggő mondatban vagy hosszabb szövegben kifejtendő feladatokért. Ebben a feladatsorban két rövid (100-130 szó), egyetemes történelemre vonatkozó feladat, illetve két hosszú (210-260 szó), magyar történelemre vonatkozó feladat szerepel, amelyek közül egyet-egyet kell választanotok, méghozzá úgy, hogy az egyik feladat az 1849 előtti, a másik pedig az 1849 utáni korszakokra vonatkozzon.

A szóbelin témakörönként kettő-négy, összesen 20-22 tétel közül kell húznotok egyet. A feladatok 60%-a a magyar, 40%-a pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódik, és az összes feladat fele az 1849-től napjainkig terjedő időszakra vonatkozik. A tétel lehet egy kisebb korszak történelmi problémájának részletezőbb bemutatása vagy egy összetettebb, illetve több történelmi korszakon átívelő probléma áttekintő bemutatása.

Mire számíthatnak azok, akik emelt szinten vizsgáznak?

Az emelt szintű írásbeli vizsga is két feladatlapból áll: először az elsőt osztják ki, amelyre 100 percet kaptok, és 50 pont jár érte. 12 egyszerű, rövid választ igénylő feladatot kell megoldanotok, amelyekben forrásokat (szöveg, kép, diagram stb.) kell értelmezni.

Pénteken kezdődik az őszi érettségi: itt van az összes tudnivaló

Október 11-én, a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbeli részével kezdődik az őszi érettségi vizsgaidőszak. Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, a vizsgákkal és a pontszámítással kapcsolatos szabályokat, és a felkészülés utolsó hajrájához is adunk segítséget.

Ha lejárt az idő, ezt a feladatlapot beszedik, és kiosztják a - szintén 50 pontos - másodikat, amelyre 140 percetek lesz. Ez két rövid (110-130 szó), egyetemes történelemre vonatkozó feladatot, két hosszú (290-340 szó), magyar történelemre vonatkozó feladatot és két komplex feladatot tartalmaz. Egyet-egyet (tehát összesen hármat) kell ezek közül választanotok, úgy, hogy a rövid és a hosszú feladat közül az egyik 1849 előtti, a másik pedig az 1849 utáni korszakokra vonatkozzon. A komplex feladat lehet egy több korszakon átívelő történelmi probléma bemutatása, azonos korszakban párhuzamosan zajló magyar és egyetemes történelmi események összehasonlítása vagy két különböző korszak eseményeinek összevetése, amelyet 290-340 szóban kell kifejteni.

A szóbeli vizsgán a témakörönként három-négy, összesen 20-22 tétel közül kell húznotok egyet. A tétel lehet egy kisebb korszak történelmi problémájának részletezőbb bemutatása vagy egy összetettebb, illetve több történelmi korszakon átívelő probléma áttekintő bemutatása. A feladatok 60%-a a magyar, 40%-a pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódik, és az összes feladat fele az 1849-től napjainkig terjedő időszakra vonatkozik.

Milyen segédeszközöket használhattok a vizsgákon?

A közép- és emelt szintű írásbelin is használhattok helyesírási szabályzatot, termenként három példányt kell biztosítani a vizsgázóknak.

A történelmi atlaszt a közép- és az emelt szintű írásbelire nektek kell vinnetek, a szóbelin az intézmény biztosítja. Emelt szinten csak az írásbeli második részének megoldásához használhatjátok. Fontos, hogy nem mindegy, milyen atlaszt használtok: itt nézhetitek meg, hogy melyeket fogadják el.

A magyar nyelv és irodalom érettségiről itt olvashattok, a matematikavizsgák részleteit pedig itt találjátok.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.