szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Azok, akik már érettségiztek, nem csak a nyelvvizsgaközpontokban szerzett bizonyítvánnyal teljesíthetik a 2020-as felvételi új követelményét. Mutatjuk a másik utat.

Az idegen nyelvi emelt szintű érettségin elért legalább 60 százalékos eredmény egyenértékű a középfokú (B2-es szintű) komplex nyelvvizsgával. Ez akkor is igaz, ha valaki az érettségi megszerzése után jelentkezik nyelvi emelt szintűre. Tehát ha már korábban befejeztétek a középiskolát, de jövőre jelentkeznétek egyetemre, főiskolára, és még nincs nyelvvizsgátok, így is teljesíthetitek a követelményt.

Sőt, az emelt szintű idegen nyelvi érettségi díját - amit akkor kell befizetni, ha az érettségi megszerzése után tesztek újabb vizsgát - is visszaigényelhetitek, ha még nem töltöttétek be a 35. életéveteket, a nyelvvizsga díjához hasonlóan. A részleteket itt találjátok.

A megoldás másik előnye, hogy így a másik alapfeltételt, az emelt szintű érettségit is kipipálhatjátok. Nem mindegy ugyanakkor, hogy mely tárgyakból tesztek emelt szintű vizsgát - a részleteket itt találjátok.

Az érettségi és a nyelvvizsga kapcsolatáról itt olvashatjátok részletes cikkünket, a 2020-as tavaszi érettségiről pedig itt, a felsőoktatási felvételiről pedig itt találjátok cikkeinket.

Külföldön tanulnátok tovább? Enélkül nem felvételizhettek

Ha egy külföldi egyetemen, angolul szeretnétek tanulni, általában egy nemzetközi nyelvvizsgával kell igazolnotok a nyelvtudásotokat. Bár a jelentkezési határidő a legtöbb országban még arrébb van, ennek a követelménynek már most érdemes utánanézni.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.