szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A felsőfokú végzettséggel rendelkezőket az egyetemek és főiskolák az oklevél minősítése alapján is rangsorolhatják a felvételin – de hogyan kalkulálnak ilyenkor a pontokkal?

Az oklevélért adható pontot a jogszabályi minimum – alap- és osztatlan szakon 280, felsőoktatási szakképzésen 240 pont – és 400 pont között arányosan kell megállapítani.

Ha egy jelentkező a felsőfokú végzettségét igazoló oklevele alapján kapja meg a pontszámát, a jelentkezési feltételként meghatározott emelt szintű érettségi számára nem kötelező.

A pontszámítás részleteit a felvi.hu-n, az Egyetemek, főiskolák menüpontban találjátok meg, a szabályok intézményenként eltérhetnek – hívja fel a figyelmet a felvételi tájékoztató.

Itt vannak a ponthatárok: ennyi ponttal lehetett bekerülni a legnépszerűbb szakokra a korábbi években

Hány pontra volt szükség 2018-as és 2017-es felvételin a legnépszerűbb alapszakokon? Milyen előzetes ponthatárokkal kellett számolni? Mutatjuk őket.

„Kérjük, fokozottan figyeljenek arra, hogy az adott felsőoktatási intézmény az oklevél minősítésének igazolását milyen pontossággal kéri! Az összpontszám meghatározásakor az így kapott pontszámhoz hozzá kell adni azokat a többletpontokat, amelyekre a jelentkező jogosult. Ilyen esetben a jelentkezési kérelem csak akkor minősül hiányosnak, ha a jelentkező a jelentkezéskor az érettségi eredményei és középiskolai bizonyítványa alapján is kéri a pontszámítás elvégzését” – írja a tájékoztató.

A 2019-es felvételiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!