szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Milyen volt az idei középszintű németérettségi? Diákok számolnak be a tapasztalataikról.

Az egyik érettségiző diák úgy véli, a középszintű németérettségi nehezebb volt a vártnál: "habár a szövegértés baráti volt, a nyelvtan már nehezebb, az első két feladat többeknek gondot okozott. De a hallásértés volt a legrosszabb" - tette hozzá. Szerinte a szövegek nehezen érthetőek voltak, a feladatok pedig túl komplexek. A szövegalkotás feladatrészről azonban sokkal pozitívabban számolt be: "a levelek kifejezetten jók voltak a hétköznapi témák miatt, összességében úgy gondolom, az angol sokkal könnyebb volt tegnap, mint a mai német".

Rosszabbra számítottam, lettek hibáim, de a legtöbb feladat jól sikerült

- mesélte egy vizsgázó, aki előrehozott németérettségit tett. "Mindegyik feladatrészben voltak kifejezetten könnyű, de nehezebb részek is. A legnehezebb mind közül a farmeres szöveg volt" - tette hozzá a diák.

Egy másik érettségiző diák szerint a hallásértés volt a buktatója ennek az érettséginek: "ez a feladatrész elég nehéz volt, de ezen kívül minden más teljesen korrekt és teljesíthető volt". Majd hozzátette, hogy a szövegértés talán még könnyebb is volt az előző éviekhez képest. "Ami a nyelvhelyesség utolsó feladatában pedig általában nehéz szokott lenni, szintén egyszerűen megoldható volt. A levéltémák is teljesen hétköznapiak voltak, könnyű volt róluk írni" - mesélte.

Szerintem ez volt az érettségi levezetése

- mondta egy diák, aki a szövegértés résszel alig húsz perc alatt végzett. "Nem voltak nehezek a feladatok, egyedül a hallásértésnél volt, amiben nem vagyok biztos, 1-2 válasz necces, de nem volt vele probléma. A nyelvhelyességi feladatsorral sem voltak gondok, ott is 15 perc alatt végeztem. A szövegalkotásnál is csak azzal ment el az idő, hogy a végén észrevettem, hogy többet írtam és ki kellett húznom pár részt, hogy beleférjek a megadott keretbe. Összességében szerintem nem volt nehéz."

2019-es németérettségi: feladatok és megoldások elsőként itt!