szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

„A középszintű matekérettségi második része tényleg nem volt egyszerű, apró csavarokat rejtettek el a feladatokban” – mondta az Eduline-nak Szabó Máté, a Studium Generale (SG) Matematika Szekciójának vezetője.

Szabó Máté szerint az első, rövid feladatokból álló részt valóban egyszerűen meg lehetett oldani - nem volt olyan feladat, amely meglepetést okozhatott a diákoknak, „ezek évről évre előkerülnek középszinten”. Hiányzott az idei feladatsorból az exponenciális és a logaritmusos feladat, amely általában szerepel a rövid matekpéldákból álló első feladatlapon, "de így is jól jártak a feladatokkal a vizsgázók".

A középszintű matekérettségi hivatalos megoldását itt találjátok.

Az emelt szintű matekérettségi javítókulcsát pedig innen tölthetitek le.

„Az első feladat például egy nagyon egyszerű egyenlet, ez baráti kezdés az érettségin” – mondta, hozzátéve: a feladatsor megoldására kapott idő elegendő lesz, mindössze két olyan feladat van, amelyen egy kicsit tovább kell gondolkodni.

A második résszel azonban meggyűlhetett az érettségizők baja.

„Ez már a második érettségi nap, mindenki egyre fáradtabb, ráadásul a választható feladatok szövege nagyon hosszú volt, egy-egy oldalnyi, ez nehezítő tényező volt. Nem a feladatok megoldása volt a nehéz, hanem a szövegek értelmezése vett el sok időt, ez volt az, ami problémát okozhatott az érettségizőknek” – mondta az SG szekcióvezetője.

Hozzátette: apró csavarok voltak a feladatokban, amelyek felett könnyen át lehetett siklani, „ilyen volt például a 13/A feladat, amely nem csak egy egyszerű megoldást kért, hanem egy plusz dolgot is”. A diákok erre a részre 135 percet kaptak, minden perc értékes volt, „aki alaposan felkészült, annak elég lehetett ennyi idő”.

2019-es matekérettségi: feladatsorok és megoldások itt!

Az összes feladat megoldása egy helyen: most megnézhetitek a mai vizsga feladatait és a javításokat

Itt megnézhetitek a középszintű matekérettségi összes feladatrészének megoldását.