szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nagyon hosszú szöveges feladatokat kaptak a diákok a középszintű matekérettségi második részében – mondta az Eduline-nak nyilatkozó szaktanár, aki a feladatok témáit érdekesnek tartja.

Ezek voltak a feladatok és a megoldások az emelt szintű matekérettségin: hivatalos javítókulcs.

Így kellett megoldani a tegnapi középszintű matekérettségit: itt a hivatalos megoldókulcs.

A matekérettségi összes feladatának megoldása egy helyen

Indul a 2019-es matekérettségi: feladatsorok és megoldások itt!

Ahogy arról korábban beszámoltunk, egyenlőtlenség, koordinátageometria, sík- és térgeometria, gráfok, valószínűségszámítás is szerepel a középszint matekérettségi második, hosszabb és összetettebb feladatokból álló részében.

Itt vannak a középszintű matekérettségi rövid feladatainak nem hivatalos megoldása

Itt van a matekérettségi első részének megoldása: rövid feladatok

Délelőtt 11-kor véget ért a középszintű matekérettségi - itt találjátok az első, rövid feladatokat tartalmazó rész Studium Generale által kidolgozott, nem hivatalos megoldásait.

A második feladatlap megoldására 135 percet kapnak a diákok. A II/A rész három, egyenként 9-14 pontos feladatot tartalmaz, mindegyik több részkérdésből áll, az Eduline által megkérdezett szaktanár szerint mindegyik megoldható.

Az első infók a matekérettségi második részéről: aktuális témákkal kell foglalkozniuk a diákoknak

Egyenlőtlenség, trigonometria, sík- és térgeometria, gráfok, valószínűségszámítás - ilyen témakörök is szerepelnek a középszint matekérettségi második, hosszabb és összetettebb feladatokból álló részében.

A II/B rész három, egyenként 17 pontot feladatból áll – ezek közül az érettségizőknek kettőt kell választaniuk, és csak annak a kettőnek a megoldását értékelik majd a tanárok. A szaktanár szerint a választható feladatok szövege nagyon hosszú, a diákoknak feladatonként majdnem egyoldalas szöveget kell elolvasniuk, értelmezniük, kivenni belőlük a számításokhoz szükséges adatokat, ez pedig sok időt vehet igénybe.

Az előző években valamivel rövidebb szöveges feladatokat kaptak a középszinten érettségizők – magyarázta, hozzátéve: a választható feladatok ennek ellenére nagyon érdekes, aktuális témákat (a Föld vízkészlete, elektromos autók) dolgoznak fel, a feladatsor összeállítói a valós életből vették a példákat.

A második részben előkerülő matematikai témakörök meglepetés nem okozhattak. A második részre összesen 135 percet kapnak az érettségizők – ez elegendő lesz azoknak, akik gyakoroltak az érettségire.

Barátságos feladatokat kaptak a diákok a matekérettségin, egy témakör sem okozhatott kellemetlen meglepetést

Könnyűnek tartja a középszintű matekérettségi első részét az Eduline által megkérdezett szaktanár, mindössze két olyan feladatot talált, amelyben van egy-egy apró csavar.