szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Könnyűnek tartja a középszintű matekérettségi első részét az Eduline által megkérdezett szaktanár, mindössze két olyan feladatot talált, amelyben van egy-egy apró csavar.

Ezek voltak a feladatok és a megoldások az emelt szintű matekérettségin: hivatalos javítókulcs.

Így kellett megoldani a tegnapi középszintű matekérettségit: itt a hivatalos megoldókulcs.

A matekérettségi összes feladatának megoldása egy helyen

Ahogy arról korábban beszámoltunk, mértani sorozat, módusz és medián, vektorok, százalékszámítás, geometria, gráfok, halmazok – többek között ilyen témájú feladatokat kaptak a diákok a középszintű matekérettségi első részében.

Szaktanári vélemény: nagyon hosszú szöveges feladatokat kaptak a diákok a matekérettségi második részében

Nagyon hosszú szöveges feladatokat kaptak a diákok a középszintű matekérettségi második részében - mondta az Eduline-nak nyilatkozó szaktanár, aki a feladatok témáit érdekesnek tartja.

Az Eduline által megkérdezett szaktanár szerint nincs olyan feladat az első részben, amely meglepetést okozhatott a diákoknak, „ezek évről évre előkerülnek középszinten”. Hiányzik az idei feladatsorból ugyanakkor az exponenciális és a logaritmusos feladat, amely általában szerepel a rövid matekpéldákból álló első feladatlapon, "de így is jól jártak a feladatokkal a vizsgázók".

„Az első feladat például egy nagyon egyszerű egyenlet, ez baráti kezdés az érettségin” – mondta a szaktanár, hozzátéve: a feladatsor megoldására kapott idő elegendő lesz, mindössze két olyan feladat van, amelyen egy kicsit tovább kell gondolkodni.

Két feladatsort kapnak a középszinten vizsgázók

A matematikából középszinten vizsgázók két feladatsort kapnak: az első 10-12 feladatot tartalmaz, amely alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzi.

Ebben a feladatlapban előfordulhat néhány igaz-hamis állítást tartalmazó vagy egyszerű feleletválasztós feladat is, de a feladatok többsége nyílt végű. Az első feladatlap megoldására 45 percet kapnak a diákok, ha letelik az idő, a felügyelő tanárok összeszedik a lapokat – emeli ki az Oktatási Hivatal tájékoztatója.

Indul a 2019-es matekérettségi: feladatsorok és megoldások elsőként itt!

Gráfok, halmazok, vektorok: ilyen feladatokat kaptak a diákok a matekérettségi első részében

Mértani sorozat, módusz és medián, vektorok, százalékszámítás, geometria, gráfok, halmazok - többek között ilyen témájú feladatokat kaptak a diákok a középszintű matekérettségi első részében.