szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

"Megkönnyebbülés volt, hogy túl vagyok rajta" - mondta az egyik Eduline-nak nyilatkozó érettségiző. Ezt gondolják a diákok a matekérettségiről.

A matekérettségi összes feladatának megoldása egy helyen

A középszintű matekérettségi írásbelije két részből áll. Az I. feladatlapra 45 percet, a II. feladatlapra pedig 135 percet kaptak a diákok. A feladatlapon belül a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatták be az egyes feladatok között és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatták. A vizsgázók először az I. feladatlapot oldották meg.

A középszintű matekérettségi hivatalos megoldását itt találjátok..

Az emelt szintű matekérettségi javítókulcsát pedig innen tölthetitek le.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, mértani sorozat, módusz és medián, vektorok, százalékszámítás, geometria, gráfok, halmazok – többek között ilyen témájú feladatokat kaptak a diákok a középszintű matekérettségi első részében.

Az érettségizők – ahogy azt a korábbi években megszokhatták – több szöveges feladatot is kaptak, amelyek közül kettő igen aktuális témához kapcsolódott. Az első – több matematika témakört érintő – feladat a Föld vízkészletéről, egy másik elektromos autókról szólt.

A II/B rész három, egyenként 17 pontot feladatból állt – ezek közül az érettségizőknek kettőt kell ettválasztaniuk, és csak annak a kettőnek a megoldását értékelik majd a tanárok. Mindegyik feladat összetett volt, több matematikai témakört érint.ett

"Azt hallottam, hogy sokaknak nehéz volt, de igazából én megbirkóztam vele" - mondta Hanna az Eduline-nak. "Esetleg az a döntés lehetett nehézkes, hogy a második feladatsorból mit kell kihagyni. Én a 17-es feladatot hagytam ki. Összességében a feladatsor szerintem nem volt rossz" - tette hozzá a győri középiskolás.

"Én jónak éreztem. Az első 15 feladat mondjuk nem volt olyan egyszerű, de időben befejeztem és volt időm átnézni a feladatokat" - mondta el az Eduline-nak Dani, a Révai Miklós Gimnázium diákja. "Mondjuk több trigonometriára számítottam, de nem leptek meg a feladatok."

"Az első résznek örültem, az jól ment, viszont a második katasztrófa volt" - mondta Laura az Eduline-nak. "Először csak a 16-osnnak tudtam nekiállni, egyből átugrottam a 13-14-15-öset, a legnehezebb viszont a 17-es volt, de azt szerencsére kihagyhattam. Osztálytársaim mesélték, hogy ők is így tettek."

"Megkönnyebbülés volt, hogy túl vagyok rajta" - mondta el az érettségiről Ádám. "Kicsit olyan volt, mint egy patak, amiről csak akkor derül ki, hogy 10 méter mély, amikor belelépsz. A második feladatsor első feladatai nem voltak könnyűek, de az idővel szerencsére nem volt gond. Összességében nem is volt olyan, ami meglepett, végül a 18. feladatot hagytam ki" - mondta a győri Révai Miklós Gimnázium végzőse.

Indul a 2019-es matekérettségi: feladatsorok és megoldások itt!

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2019-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.