szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az alapműveleteken kívül mit tudnak a mai számológépek? És vajon érdemes-e használni ezeket a funkciókat a matekérettségin? Ennek jártunk utána.

„A legtöbb mai számológép másodfokú megoldóképletet három szorzótényező beírásával ki tud számolni, a jobb számológépek akár harmad-, negyedfokút is. A kétismeretlenes lineáris egyenletrendszert is tudják kezelni, ám ezeket a funkciókat a legtöbb diák félve használja, sokan pedig nem is tudják, hogy a számológépük ilyet is tud” – mondja Szabó Máté, a Studium Generale Matematika Szekciójának vezetője.

Számológép kell. De milyen?

Pillanatokon belül kezdődik a tanév, és ha most mentek középiskolába, számológépre biztosan szükségetek lesz. Ha tudatosan készültök, valószínűleg már többször is végigpörgettétek a fejetekben, hogy hosszú távon mi mindent kell tudnia egy ilyen kütyünek. Segítünk egy kicsit.

De vajon érdemes használni ezeket a funkciókat a matekérettségin is? Bár sok időt lehet velük spórolni (feltéve persze, ha nem a vizsgán használja először ezeket a funkciókat egy érettségiző), a levezetésre az írásbeli érettségin értékes pontokat lehet kapni, ezeket nem érdemes veszni hagyni.

Fontos: ezekre is jár pont a matekérettségin

Szöveges válasz, ellenőrzés, ábra - ezekért az elemekért is értékes pontok járnak a matekérettségin, hívja fel a figyelmet a Studium Generale (SG) Matematika Szekciójának vezetője, aki az Eduline-nak arról is beszélt, hogyan érdemes nekilátni egy-egy szöveges feladat megoldásának.

„Ha van egy másodfokú egyenlet, és levezetés nélkül csak két gyököt írunk megoldásként, nem biztos, hogy el fogja fogadni a javító tanár. Ellenőrzésre lehet használni a számológépnek ezeket a funkcióit, bár sok esetben az ellenőrzésért is jár pont, így az a legbiztonságosabb, ha a papíron minden lépés szerepel, mert abba nem lehet belekötni” – magyarázza a szekcióvezető.

Milyen segédeszközöket lehet használni az írásbeli matekérettségin?

A számológépek közül – emeli ki az Oktatási Hivatal tájékoztatója – olyat lehet használni, amely „szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas”. Ezen kívül négyjegyű függvénytáblázatot lehet bevinni az írásbelire, egyidejűleg akár többfélét is (a függvénytáblázat használatáról korábban már írtunk, itt – LINK), körzőt, vonalzót és szögmérőt.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2019-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.