szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Milyen feladatok várnak rátok a középszintű matekérettségin? Mennyi idő áll rendelkezésetekre az egyes feladatsorok megoldásához, hogyan történik a pontszámítás, és milyen segédeszközöket használhattok? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Milyen vizsgarészekből áll a matekérettségi?

A középszintű matekérettségi két részből áll, melynek megoldására összesen 180 percetek van. Az első vizsgarész 45 perces – az idő leteltével a felügyelő tanárok összegyűjtik a lapokat. Ezután kerül sor a második rész kiosztására, amelynek a megoldására 135 perc áll rendelkezésetekre.

Számológép kell. De milyen?

Pillanatokon belül kezdődik a tanév, és ha most mentek középiskolába, számológépre biztosan szükségetek lesz. Ha tudatosan készültök, valószínűleg már többször is végigpörgettétek a fejetekben, hogy hosszú távon mi mindent kell tudnia egy ilyen kütyünek. Segítünk egy kicsit.

Hány pontot lehet szerezni?

Az első feladatrészben maximum 30, a másodikban pedig maximum 70 pontot szerezhettek – vagyis az írásbelin összesen 100 pontot lehet összegyűjteni.

Így készülhettek fel a matekérettségire: a legjobb online kurzusok, appok és feladatsorok

Május 7-én, reggel nyolckor kezdődik a matekérettségi. Kellene némi segítség a felkészüléshez? Mutatunk néhány feladatsort, appot és online kurzust.

Milyen feladatokat tartalmaz az első vizsgarész?

Az I., 45 perces feladatlap 10-12 rövid feladatot tartalmaz, amelyek az alapfogalmak, definíciók és egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzi. A feladatlapban előfordulhat néhány igaz-hamis állítást tartalmazó vagy egyszerű feleletválasztós feladat is, de a feladatok többsége nyílt végű.

Matekérettségire készültök?

Ha emelt szintű matekérettségire jelentkeztetek, ezt a kurzust nektek ajánljuk: az emelt szintű szóbeli tételeket nézhetitek át 26 leckén keresztül. Ha kérdésetek lenne, akkor az oktató szívesen válaszol az általános és kurzushoz kapcsolódó kérdéseitekre is. Ha szeretnétek gyakorolni az utolsó hónapban, a kurzus áráról és a részletekről bővebben itt olvashattok.

Ha a középszintű matekérettségin a négyes vagy az ötös a cél, ezt a harmincrészes videós sorozatot ajánljuk (az áráról és a részletekről itt találtok bővebb infót). Ebben a videósorozatban tíz részen keresztül (a részek kb. 25-30 percesek) gyakorolhatjátok a 2-3 pontos érettségi feladatokat, amelyeknek a megoldása elegendő lehet ahhoz, hogy meglegyen a kettes. Azoknak pedig, akik a hármast -négyest találják reális célnak, ezt az online kurzust ajánljuk.

Mire számíthattok a második feladatlapnál?

A II. vizsgarész megoldására 135 percetek lesz, amit szabadon oszthattok be magatoknak. Ugyanis a második feladatlap további két részből áll. Az A részben három, egyenként 9-14 pontos feladatot kell megoldanotok. Ezek több részkérdésből állnak. A II. B rész három, egyenként 17 pontos feladatot tartalmaz, amelyből kettőt kell választanotok és megoldanotok – az értékelés során is csak az általatok választott két feladatot veszik figyelembe. Ezek összetett feladatok, általában több témakört is érintenek és több részkérdésből állnak.

4-est, 5-öst szeretnék a matek érettségin!

Online képzés célja: Sikeres középszintű matematika érettségi | | Érettségi felkészítők , Kiemelt képzések

Milyen témaköröket érint az érettségi?

A feladatsor összeállításakor az alábbi tartalmi arányok az irányadók:

- Gondolkodási módszerek, halmazok, logika, kombinatorika, gráfok 20%
- Számelmélet, algebra 25%
- Függvények, az analízis elemei 15%
- Geometria, koordinátageometria, trigonometria 25%
- Valószínűség-számítás, statisztika 15%

Milyen segédeszközöket használhattok az írásbelin?

A feladatok megoldásához függvénytáblázat (egyidejűleg akár többfélét is), szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, körzőt, vonalzót, szögmérőt használhattok. Ezekről magatoknak kell gondoskodnotok és a vizsga alatt nem cserélgethetitek az eszközöket egymás között.

Mikor kell matekból szóbelizni?

Ha az írásbelin legalább 12 százalékot elértetek, viszont nem haladtátok meg a 25 százalékot, akkor szóbeli vizsgát kell tennetek.

Milyen a szóbeli vizsga?

A középszintű tételsort a vizsgabizottságot működtető intézmény állítja össze, amennyiben szükség van szóbeliztetésre. A tételek három egyszerű elméleti kérdést – azaz definíciót vagy tétel kimondását –, illetve három feladatot tartalmaznak. Ezeket önállóan kell kifejtenetek.

A szóbelin ugyanazokat a segédeszközöket lehet használni, mint az írásbelin, és a használatukra is ugyanazok a szabályok vonatkoznak – vagyis magatoknak kell gondoskodnotok az eszközökről és a vizsga alatt nem cserélgethetitek őket egymás között.

3-ast, 4-est szeretnék a matek érettségin!

Online képzés célja: Sikeres matematika érettségi | | Érettségi felkészítők