szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Milyen szerepet játszik a 2019-es felvételin az a szaksorrend, amit meghatároztok a jelentkezéskor? Minden fontos infó a jelentkezési sorrendről.

Miért fontos a jó sorrend?

A jelentkezőket az általuk meghatározott "lista" alapján sorolják be a szakokra. A sorrend felállításakor érdemes figyelembe venni a választott képzés finanszírozási formáját is. Ilyenkor azt kell mérlegelni, hogy mindenképpen az adott intézmény adott képzésére szeretnétek bekerülni, függetlenül annak finanszírozási formájától, vagy inkább az állami ösztöndíjjal támogatott képzéseket részesítitek előnyben. 

Érdemes nem csak egy szakot megjelölni, hanem az érdeklődésetek alapján többet is (pl. ugyanazt a képzést több intézményben is megpályázni), ezzel nagyobb eséllyel biztosíthatjátok a sikeres felvételt.

Mindegyik általam megjelölt szakra bekerülhetek?

Ha a pontszámotok alapján be is kerülnétek az általatok megjelölt összes képzésre, akkor sem választhattok. Minden felvételiző csak egy szakra kerülhet be, méghozzá a jelentkezési sorrend első helyén álló szakra, amelyen az összpontszáma eléri vagy meghaladja a felvételi ponthatárt. Ha oda bekerültök, a második helyen megjelölt szakot semmiképpen nem kezdhetitek el.

Itt vannak a 2019-es árak: 22 ezer forintot kell fizetni az érettségiért, ha már nem vagytok középiskolások

Mennyit kell fizetni az érettségi vizsgáért, ha már nem vagytok középiskolások?

Mikor érdemes sorrendet módosítani?

Fontos a jó sorrend, hiszen a jelentkezési határidő után új képzés megjelölésére nincs lehetőségetek, viszont a jelentkezés leadása után még lesz lehetőségetek egyszeri sorrendmódosításra (legkésőbb 2019. július 10-ig).

Ha a jelentkezés leadása után már biztosak vagytok abban, hogy nem sikerül bekerülni az első helyen megjelölt szakra (például mert nem mentek el az alkalmassági vizsgára), nincs értelme sorrendet módosítani, hiszen az a képzés gyakorlatilag kiesik a versenyből.

Ugyanígy nincs értelme a sorrendmódosításnak akkor sem, ha meggondoltátok magatokat a jelentkezés benyújtása óta, és már nem szeretnétek valamelyik megjelölt képzésre bejutni, ezért hátrébb helyeznétek. Ilyen esetben előnyösebb a jelentkezési hely visszavonását – kizárását – választani. Hiszen ez nem számít sorrendmódosításnak, arra ettől függetlenül van lehetőségetek. Azonban ha ezt választjátok, fontos, hogy a törölt jelentkezési hely újbóli aktiválására, visszaállítására később nincs lehetőségetek és újat sem jelölhettek meg helyette.

Így tölthetitek ki a 2019-es felvételi online jelentkezési lapját: lépésről lépésre

Idén felvételiztek egyetemre, főiskolára? Mutatjuk, hogyan kell jelentkeznetek az E-felvételi rendszerében - lépésről lépésre.