szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Melyek a felvételi legfontosabb dátumai? Összegyűjtöttük nektek, mire kell figyelnetek, legyen szó középiskolai felvételiről, keresztféléves felvételiről, vagy éppen a hamarosan induló rendes felsőoktatási felvételiről.

Középiskolai felvételi

2019. január 19. 

A központi írásbeli vizsgákat az egész országban ugyanabban az időpontban – 2019. január 19-én 10 órától – szervezik meg. Ugyanez az időpont vonatkozik a négy- vagy ötosztályos középiskolákba, hat- vagy nyolcosztályos gimnáziumokba, illetve az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkezőkre is.

Keresztféléves felvételi

2019. január 24.

A keresztféléves felvételi ponthatárait várhatóan 2019. január 24-én a napon hirdetik majd ki. De ez a dátum kétszeresen fontos, ugyanis a középiskolai felvételi pótló írásbelijét is 2019. január 24-én, 14 órától tartják majd. Ezen a vizsgán csak azok a diákok vehetnek részt, akik az előző írásbelire alapos ok miatt nem tudtak elmenni. Vizsgaismétlésre nincs mód, minden tanuló csak egyszer tehet azonos típusú központi írásbeli vizsgát – hívja fel a figyelmet az Oktatási Hivatal.

2019-es felsőoktatási felvételi

2019. február 15.

A legfontosabb dátum, a felsőoktatási felvételi jelentkezési határideje. Február 15-ig kell rögzítenetek az E-felvételiben azokat az egyetemeket, főiskolákat és szakokat, ahová jelentkezni szeretnétek.
A jelentkezési kérelmet díjmentesen nyújthatjátok be három képzésre – ha ennél több szakot jelölnétek meg, kiegészítő eljárási díjat kell fizetnetek, ennek összege 2000-2000 Ft jelentkezési helyenként.

Ilyenek a 2019-es felvételi pontszámítási szabályai: így kalkulálhattok a pontokkal

Maximum 500 pont - ennyit szerezhetnek a 2019-es felsőoktatási felvételin az alap- vagy osztatlan szakra jelentkezők tanulmányi és érettségi eredményeikkel, nyelvvizsgákkal, sport- és tanulmányi versenyeken elért helyezéseikkel, emelt szintű érettségivel, OKJ-s szakképesítéssel.

2019. február 20.

A hitelesítés határideje. A felvételit hitelesíthetitek az Ügyfélkapun keresztül vagy a kinyomtatott, aláírt hitelesítő adatlap postára adásával. Fontos, hogy a jelentkezés hitelesítés nélkül érvénytelen. Ha már hitelesítettétek a jelentkezéseteket, de még a jelentkezési határidő lejárta előtt bármit változtattok az E-felvételiben (például új szakot jelöltök meg, valamilyen adatot átírtok), a felvételi kérelmét újra hitelesíteni kell.

2019. április 19-től

E-felvételi ügyintézési időszak: online tájékoztatást kaptok a jelentkezéssel kapcsolatos tudnivalókról, pontszámokról. Április 19-től folyamatosan nyomon követhetitek a rögzített adataitokat, ellenőrizhetitek a feltöltött dokumentumaitok feldolgozottsági státuszát, valamint láthatjátok a vizsgaeredményeiteket, a felvételi pontjaitokat, majd pedig a besorolási döntésről szóló határozatot.

2019. június 10.

A jelentkezésről szóló általános tájékoztatás kiküldése. Általános tájékoztatást kaptok az egyes pontszámítási módokhoz szükséges dokumentumokról és ezek ellenőrzéséről.

Ilyenek a minimumponthatárok a 2019-es felvételin

Milyenek a minimumponthatárok a 2019-es felsőoktatási felvételin? Mutatjuk a szabályokat.

2019. június 26-ig

Hiánypótlási felszólítás megküldése. Amennyiben a felvételi jelentkezési kérelmét hiányosan nyújtottátok be, felszólítást kaptok ezek pótlásáról. A következő esetekben érkezik hiánypótlási felszólítás: ha a jelentkezést nem hitelesítettétek, ha a kiegészítő eljárás díját csak részben vagy egyáltalán nem fizettétek be, ha nem töltöttétek fel a tanulmányi pontok számításához szükséges, a középiskolai bizonyítvány megfelelő oldalairól készült fénymásolatokat stb.

2019. július 10.

A felvételi kérelem benyújtását követően megszerzett dokumentumok (például a felsőfokú oklevél másolata) benyújtásának a határideje. Szintén július 10-ig van lehetőségetek a képzések sorrendjének egyszeri módosítására.

2019. július 24.

A ponthatárok, a felvételi eredmények várható kihirdetésének az időpontja.

Legkésőbb 2019. augusztus 5-ig

Közzéteszik az E-felvételiben a besorolási döntésről szóló határozatot, valamint erről e-mailben is tájékoztatnak benneteket.

Milyen szakokon húznak előzetes ponthatárokat?

Milyen szakokon húztak előzetes ponthatárokat a 2019-es felvételin? Mutatjuk azoknak az alap- és osztatlan képzéseknek a listáját, amelyeken csak azok szerezhetnek állami ösztöndíjas helyet, akik elérik a decemberben közzétett ponthatárt.

Legkésőbb 2019. augusztus 8-ig

A felsőoktatási intézmények is kiküldik a bekerült hallgatóknak postai úton vagy e-mailben a felvételi határozatot.

A közléstől számított 15 nap

A jogorvoslati kérelem benyújtásának a határideje: le kell írnotok azokat a tényeket és körülményeket, amelyek a kézbesítés szabálytalanságát vagy az önhibátok hiányát bizonyítja. A kérelmet Ügyfélkapun keresztül elektronikusan vagy postai úton kell benyújtani.

Felvételizők, figyelem! Ilyenek lesznek a központi ponthatárok 2019-ben

Milyenek lesznek az előzetes ponthatárok a kiemelt szakokon? Itt találjátok a 2019-es listát.