szerző:
Eduline

Szeptember 5-ig lehet jelentkezni a 2011-es őszi érettségire – az emelt szintű vizsgákat november 9. és 14., a középszintű írásbeliket és szóbeliket pedig november 17. és 25. között tartják. Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a jelentkezésről, a vizsgafajtákról és a vizsgadíjakról.

Az őszi érettségi csak nagyságában különbözik a tavaszitól – a választható tantárgyak listája, a szabályok és a vizsgadíjak nem változtak május óta. Míg tavasszal 141 ezer diák érettségizett legalább egy tárgyból, az őszi időszakban csak 15-17 ezren vizsgáznak, ezért nem minden középiskolában tartanak írásbeliket és szóbeliket (az intézmények pontos listáját itt találod).

Előrehozott érettségi – most még lehet jelentkezni

Most is hét vizsgatípus, normál, előrehozott, pótló, javító, kiegészítő, szintemelő és ismétlő közül lehet választani (a vizsgatípusokról és a jelentkezési feltételekről itt olvashatsz). Érdemes kihasználni a 2011-es és 2012-es őszi érettségi időszakot, két-három év múlva ugyanis – bár erről döntés még nem született – az oktatási államtitkárság megszüntetné az előrehozott érettségit. Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár az eduline-nak korábban úgy nyilatkozott, nem tartják jó iránynak, hogy a középiskolások egyes tantárgyakból akár tizenöt-tizenhat évesen leérettségizhetnek.

Jelentkezési tudnivalók
A diákok a vizsgaszervezésre kijelölt középiskolákban adhatják le a jelentkezési lapot szeptember 5-ig, míg azok, akiknek már nincs tanulói jogviszonya, viszont egy vagy több tantárgyból szeretnének javítani az eredményükön, a fővárosi vagy a megyei kormányhivatalokban jelentkezhetnek. A vizsgázók elvileg személyesen is érdeklődhetnek a lehetőségekről a középiskolákban, az intézmények azonban nem kötelesek elfogadni a jelentkezéseket. A formanyomtatványt az Oktatási Hivatal honlapján töltheted ki.

„Nem szeretnénk, ha a diákok előrehozott érettségi vizsgákat tennének. Ennek számtalan oka van, a megszervezhetetlenségtől egészen odáig, hogy az érettséginek szimbolikus szerepe van, tizennyolc éves korban lezár egy fontos időszakot” – mondta a helyettes államtitkár. A 2005-ben bevezetett vizsgatípus nem szerepel az új közoktatási törvény koncepciójában, sőt a tervezet írói külön hangsúlyozzák, hogy „az érettségi vizsgára jelentkezés feltétele a középiskolai végbizonyítvány megszerzése”.

Pedig az előrehozott vizsga gyorsan népszerűvé vált, évről évre nő a jelentkezők száma: már a bevezetés évében 14 ezren döntöttek úgy, hogy egyes tantárgyakból tizennyolc éves koruk előtt adnak számot tudásról, 2006-ban már több mint 25 ezren, 2008-ban pedig 46 ezren.

Töriérettségi májusban - aki jobb jegyet akar, októberben újra próbálkozhat
©

Előrehozott érettségire azok jelentkezhetnek, akik már a kilencedik, tizedik vagy tizenegyedik évfolyamban teljesítik az adott tantárgyból a helyi tantervben szereplő követelményeket, és megszerezték a szükséges osztályzatokat is.

Ez azt jelenti, hogy ha például a földrajz oktatását még nem fejezték be tizedik évfolyamban, az előrehozott érettségire jelentkezőknek osztályozó vizsgát kell tenniük a tizedik, tizenegyedik és tizenkettedik évfolyamos tananyagból. Fontos szabály, hogy az előrehozott érettségit csak akkor lehet megismételni, ha a diák elégtelent kap rá, az eredeti jegy azonban ilyenkor is bekerül az érettségi bizonyítványba.

Mennyibe kerül az érettségi?

A nappali tagozatos középiskolásoknak idén sem kell fizetniük az érettségiért, az első alkalommal ugyanis az előrehozott és a „normál” érettségi is ingyenes – a tanulói jogviszonnyal nem rendelkezők, a külföldi diákok, az esti-levelező képzésben részt vevők, a matúrának másodjára nekifutó felvételizők számára azonban több tízezer forintba kerülhet a vizsga.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint a középszintű érettségi díját a szervező középiskola határozza meg, az emelt szintű vizsgáknak azonban állandó „áruk” van. A több részből álló vizsgákért – ilyen például a történelem vagy a magyar nyelv és irodalom, amelyekből szóbeli és írásbeli feladatok is vannak – 17 ezer forintot, az egy részből álló vizsgákért – ilyen például a matematika – 12 ezer forintot, az idegen nyelvi, testnevelés és informatikai érettségiért pedig 22 ezer forintot kell fizetni, a díjat az Oktatási Hivatal számlájára kell befizetni.

A 2011-es őszi érettségi dátumai

Emelt szintű írásbeli vizsga Középszintű írásbeli vizsga Időpont
nemzetiségi nyelv és irodalom, nemzetiségi nyelv nemzetiségi nyelv és irodalom, nemzetiségi nyelv 2011. október 14., 8:00
magyar nyelv és irodalom magyar nyelv és irodalom, magyar mint idegen nyelv 2011. október 17., 8:00
egészségügyi alapismeretek, elektronikai alapismeretek, építészeti és építési alapismeretek, gépészeti alapismeretek, informatikai alapismeretek, környezetvédelmi-vízgazdálkodási alapismeretek, közgazdasági alapismeretek, közgazdasági-marketing alapismeretek, közlekedési alapismeretek, mezõgazdasági alapismeretek, oktatási alapismeretek, vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek rajz és vizuális kultúra, szakmai elõkészítõ tárgyak 2011. október 17., 14:00
matematika matematika 2011. október 18., 8:00
földrajz földrajz 2011. október 18., 14:00
történelem történelem
2011. október 19., 8:00
latin nyelv
latin nyelv, héber nyelv
2011. október 19., 14:00
angol nyelv
angol nyelv
2011. október 20., 8:00
- filozófia 2011. október 20., 14:00
informatika informatika
2011. október 21., 8:00
orosz nyelv, román nyelv, beás nyelv, lovári nyelv, horvát nyelv, szerb nyelv, szlovák nyelv, újgörög nyelv, bolgár nyelv, lengyel nyelv, ukrán nyelv orosz nyelv, egyéb nyelvek 2011. október 21., 14:00
német nyelv
német
2011. október 24., 8:00
- mozgóképkultúra és médiaismeret, dráma 2011. október 24., 14:00
olasz nyelv
olasz nyelv
2011. október 25., 8:00
kémia, gazdasági ismeretek, belügyi rendészeti ismeretek kémia, egyéb központi követelményekre épülõ vagy egyedileg akkreditált vizsgatárgyak 2011. október 25., 14:00
spanyol nyelv
spanyol nyelv
2011. október 26., 8:00
biológia, társadalomismeret biológia 2011. október 26., 14:00
francia nyelv
francia nyelv
2011. október 27., 8:00
fizika fizika, művészeti tárgyak, ének-zene
2011. október 27., 14:00
Emelt szintű szóbeli vizsgák: 2011. november 9-14.
Középszintű szóbeli vizsgák: 2011. november 17-25.
 

eduline