szerző:
Eduline

Lengyelország legjobb felsőoktatási intézményében, a Varsói Egyetemen (UW) több szakon másodszor, egyes szakokon viszont már harmadszor hirdettek pótfelvételit, és hasonlóan kevés a megfelelő jelentkező az ugyancsak rangos varsói Stefan Wyszynski Katolikus Egyetemen (UKSW) - jelentette a Gazeta Wyborcza című lengyel napilap kedden.

Ez néhány éve még elképzelhetetlen lett volna a lengyelországi költségmentes felsőoktatási képzésben. Augusztus közepe van, és a Varsói Egyetemen betöltetlen helyek vannak többek között a művészettörténet, szociológia, orosz, ukrán és fehérorosz filológia, a francia és német nyelvtanári szakokon. De nemcsak a humán szakokon kevés a jelentkező. Pótfelvételit kellett hirdetni az alkalmazott fizika, bioinformatika és rendszerbiológia szakirányokon is.
   
A katolikus egyetemen kevesen jelentkeztek a legtöbb humán szakra, köztük  teológiára, családtudományra, kánonjogra, régészetre, európai tanulmányokra, történelemre, egyházzenére, politológiára, szociológiára, de informatikára, matematikára és fizikára is.
   
Szakemberek szerint nem a demográfiai hullámvölgy, hanem a jelentkezők felkészületlensége a magyarázata ennek a jelenségnek. Idén az érettségizők igen gyengén teljesítettek matematikából, amelyet a legtöbb szakon beszámítanak a felvételinél.
   
A Varsói Műszaki Egyetemen ellenben nincs hiány jelentkezőkből, pedig a matematika itt is számít. Elsőre betelt a létszám, kivéve az angol nyelvű képzést. Ebben szerepe volt a tudományos és felsőoktatási minisztériumnak, amely a műszaki szakokat népszerűsítette.
   
Tavaly, 20 év óta először többen jelentkeztek a műszaki egyetemekre (3,9 fő egy helyre), mint a tudományegyetemekre (3,5 fő/hely). A kezdő mérnökök 30 százalékkal többet keresnek, mint a humán szakokon végzett diákok, és a jelek szerint a fiatalok tudatosították a piaci elvárásokat. Korábban divatosak voltak a humán szakok, a mai érettségizők már nem a divatra figyelnek, hanem kalkulálnak: milyen végzettséggel találnak munkát, mennyit fognak keresni - mondta a lapnak Kazimierz Sedlak, a felsőoktatási jelentkezéseket vizsgáló Sedlak&Sedlak cég igazgatója.

MTI