szerző:
Eduline

Negyven hazai egyetem és főiskola, harmincöt külföldi felsőoktatási intézmény, több tucatnyi szakiskola és nyelviskola – péntek reggel megkezdődött a tizenegyedik Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítást. Az Eduline is kint van az Educatio kiállításon: megkeressük a legötletesebb standokat és a legnépszerűbb egyetemi-főiskolai ajándékokat, összegyűjtjük a legfontosabb felvételi tudnivalókat, és persze annak is utánajárunk, melyik felsőoktatási intézmény standjánál van a legnagyobb tömeg.

A célkereszt közepében idén is a végzős középiskolások állnak, a kétszáz stand nagy többségét a képzéseiket bemutató hazai és külföldi egyetemek és főiskolák, nyelviskolák és szakiskolák  állították fel - az intézmények hallgatóitól nemcsak a ponthatárokról és a kurzusokról, hanem az ösztöndíj-lehetőségekről, a kollégiumi férőhelyekről és a jelentkezési tudnivalókról is lehet kérdezni.

10:00 Hosszú sorok a Papp László Budapest Sportaréna bejáratánál

Bár a hivatalos megnyitó csak tíz órakor kezdődött Dux László felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár beszédével, az egyetemi és főiskolai standokon már reggel kilenc óra óta válaszolnak a középiskolások és tanáraik kérdéseire. Tíz órára hosszú sorok alakultak ki a Papp László Budapest Sportaréna bejáratánál, a felsőoktatási intézmények hallgatói már gőzerővel osztogatják a tollakat, információs füzeteket és az egyetemi-főiskolai emblémával ellátott vászonszatyrokat.

11:00 Dux László nyitotta meg az Educatio kiállítást

Kemény versenyre számíthatnak a diákok a 2011-es felvételi időszakban: az egyetemek és főiskolák kevesebb hallgatót vehetnek fel a gazdaságtudományi, bölcsészettudományi és jogi szakokra, ráadásul a pontszámítás rendszere is változik. Sok múlik majd az érettségin, a nyelvvizsgákért, az OKTV-helyezésért és a hátrányos helyzetért azonban kevesebb pont jár. Összefoglalónkat itt olvashatod, a pontszámító kalkulátorunkat pedig itt találod.

Át kell strukturálni az egyetemi és főiskolai szakok rendszerét, néhány éven belül ugyanis ellehetetlenülhetnek a vidéki, kisebb felsőoktatási intézmények – mondta Dux László felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár a 11. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás megnyitóján.

„2010-ben több mint 110 ezer hallgatót vettek fel a hazai egyetemek és főiskolák, miközben ugyanebben az évben kevesebb mint 90 ezren születtek. Nem kell hozzá nagy jövőbelátás, hogy lássuk, hat-nyolc év múlva a jelenlegi elsőéves hallgatói létszámnak legfeljebb a fele fog megérkezni a felsőoktatásba” – mondta a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, aki szerint fennáll a veszély, hogy a kisebb egyetemek és főiskolák néhány éven belül kiürülnek. „Ezt kell megelőzni a szakok kínálatának átgondolásával, a képzések átstrukturálásával. Ameddig csak lehet, meg kell őrizni a vidéki intézmények rendszerét” – tette hozzá Dux László.

A helyettes államtitkár szerint az elmúlt években „szabados rendszer alakult ki az egyetemeken és főiskolákon”. „A fejkvóta alapú finanszírozás, a teljesen irracionális engedékenység a vizsgákon nem segíti a hallgatókat, sőt negatív hatással van az egész felsőoktatásra” – tette hozzá. Dux László hozzátette: a kreditrendszer miatt a hallgatók többsége azt sem tudja megmondani, ki a csoporttársa, az elmagányosodott diákok egy részénél akár komoly személyiségzavarok is kialakulhatnak, „ennek az erőszakkal járó következményét már Magyarországon is észlelni lehetett” – magyarázta.

12:30 Megtelt a Papp László Budapest Sportaréna

Több száz méteres sor áll a 11. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításnak helyet adó Papp László Budapest Sportaréna főbejáratánál - a hangosbemondó tájékoztatása szerint az épület megtelt.

13:27 Hoffmann Rózsa szerint még tavasszal elfogadhatják az új közoktatási törvényt

Jó esély van arra, hogy az új közoktatási és felsőoktatási törvényt, valamint a pedagóguséletpálya-modellt még a tavaszi parlamenti ciklusban elfogadja a kormány és az országgyűlés – mondta Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár.

"2003 óta olyan nemzeti alaptantervünk van, amely nem szabályozza a tanítás tartalmát, ezen mindenképpen változtatni fogunk. Az iskolák autonómiája megmarad, de ez egy szabályok közé ékelt autonómia lesz. Az oktatási intézmények a kerettantervben kijelölt szabad sávval, szabad órakerettel gazdálkodhatnak, ki lehet és ki is kell egészíteni a kerettantervet" - mondta Hoffmann Rózsa. Az oktatásért felelős államtitkár kiemelte: 2003 óta teljes tantervi szabadság van, az iskolák nyolcvan százaléka mégis a 2011-es kerettanterv alapján tanít.

14:27 Legalább egy órát kell várni a bejáratnál

Még mindig óriási a tumultus az aréna előtt, a biztonsági őrök ugyanis csak akkor engednek be egy-egy kisebb csoportot a kiállításra, ha legalább tízen elhagyják az épületet. Az Eduline-nak nyilatkozó diákok azt mondták, ők több mint egy órája várakoznak az épület előtt.

14:40 Idén is a tollak, a vászonszatyrok és a jegyzettömbök tarolnak

A nagy egyetemek - az ELTE, a Corvinus, a BME, valamint a szegedi, a debreceni és a pécsi egyetem - standjánál rengeteg az érdeklődő, de a Budapesti Gazdasági Főiskola főzőshow-jára és a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola leendő hallgatóinak "arcképcsarnokára" is sokan kíváncsiak. A Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kara ingyenes fogászati vizsgálattal, a nyelviskolák próbanyelvvizsgával, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem pedig fegyverbemutatóval várja a diákokat.

Az LSK Hungária standján kipróbálhatod az interaktív tábla használatát, és megnézheted, hogyan versenyeznek egymással a tanárok: a cég az ország különböző pontjairól tíz pedagógust hívott meg, akik egy-egy tízperces, játékos oktatóanyagot mutatnak be az interaktív táblával, a legjobbak értékes IKT-eszközöket, iskolájuk pedig interaktív táblát kap. Az ajándékok közül idén is az emblémás golyóstoll, vászonszatyor, a cukorka és a jegyzettömb a legnépszerűbb, de néhány egyetem és főiskola hallgatói ördöglakatot adnak az érdeklődőknek.

A legkreatívabb stand díját pedig a Zsigmond Király Főiskola kapta, ahol orosz és vietnami népviseletbe öltözött hallgatók és több nyelven kiírt üzenetek fogadták az érdeklődőket, utalva a főiskola által kínált nyelvi képzésre és külföldi tanulási lehetőségekre.

 
eduline