Közoktatás Maróti Zsolt Viktor

"Ez az eset sem mentett meg attól, hogy tanár legyek"

Elolvasom

A Kossuth Klubban találkoztam Miklósi Lászlóval, a Történelemtanárok Egyletének elnökével. Még le sem ültünk, már olyan lelkesen mesélt, mintha csak egy iskolai lyukasórán lennénk. Lendületesen beszélt arról, miként került a pályára, milyenek voltak a rendszerváltó évek. És persze valamivel kevéssé lelkesen arról, hogy ma milyen. Vendégszerzőnk, Maróti Zsolt Viktor interjúja.

Közoktatás Eduline

Fikarcnyit sem érdekli a történelem a brit diákokat

Elolvasom

Egyre kevesebb brit diák választja a történelem tantárgyat gimnáziumi tanulmányai során, a Nagy-Britanniában bevezetett oktatási reform ugyanis a korábbinál nagyobb szabadságot ad a tanulóknak abban, hogy milyen tantárgyakat tanulnak. A változtatás nagy vesztese – úgy tűnik – a történelem volt.

Közoktatás Eduline

Hogyan kerülnek homoszexuális hírességek az iskolába?

Elolvasom

Jelentősen csökkent a homoszexuális tanulók elleni támadások száma egy brit iskolában, mióta az egyik tanár meleg hírességekről és történelmi személyiségekről tart előadásokat a diákoknak. Az intézményben évente egyszer tematikus hónapot tartanak, a kezdeményezéshez számos nagy-britanniai általános- és középiskola csatlakozott - itthon még gyerekcipőben járnak a hasonló oktatási programok.