szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A tervek szerint március 22-én startol Bajkonurból a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatóinak és oktatóinak új űreszköze, a SMOG-1 zsebműhold - közölte az egyetem.

A zsebműhold egy orosz rakétával az UNISAT-7 olasz műhold fedélzetéről fog a világűrbe jutni. A zsebműhold 6 éven keresztül teljes egészében a BME-en készült. A Műegyetemen már több hasonló űreszköz is készült, mindhárom fejlesztésében részt vett a Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK).

Mit keres az űrben egy zsebműhold?

Elsődleges küldetése a Föld körüli térségben mérhető, ember által keltett elektromágneses szennyezettség - elektroszmog - vizsgálata, erre utal a műhold neve is. Másodlagos küldetéseként egy olyan mérőműszer került a fedélzetre, amellyel a Napból érkező részecskék elektronikára gyakorolt hatását vizsgálhatja.

A SMOG-1 2020 őszén érkezett meg Rómába, a több mint négy hónapos római várakozás miatt azonban valószínűsíthető, hogy a pályára állás után - a többszöri Föld-kerülés miatt - hosszabb időt vesz igénybe, míg a kis szerkezet felölti akkumulátorát, kinyitja antennáit és aktiválja működését.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!