szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Olyan durva volt a 2020-as év, hogy még az általában tényleg egyszavas "év szava" díjat is egy komplett lista nyerte.

Idén nem találtak egyetlen kifejezést 2020 legjellemzőbb szavaként az angol Oxford English Dicionary összeállítói. Pedig eddig minden évben sikerült.

Az oxfordi szótárkészítők által kiválasztott év szava mindig általában az elmúlt 12 hónap szellemét, hangulatát, elfoglaltságait tükrözi, azonban 2020-ban nem volt egy darab szó a sok közül, amit ki lehetett volna emelni - írja a hvg.hu Oxford University Pressre hivatkozva. Ezért most rendhagyó módon Egy példátlan év szavai címmel tettek közzé jelentést.

Többek között szerepel a listában az ausztrál bozóttüzektől kezdve, a Donald Trumppal kapcsolatos kongresszusi impeachment (felelősségrevonási) eljáráson át a Black Lives Matter mozgalom rövidítéséig (BLM) minden, ami az évben előkerült.

Az oxfordi csapat több száz jelentős új szót és azok használatát határozta meg az év előrehaladtával, amelyek közül több tucatnyi simán lehetett volna máskor az év szava – jegyezte meg Casper Grathwohl, az Oxford Languages elnöke.

Mi a helyzet a nyelvvizsgamentességgel és a kötelező nyelvvizsgákkal?

A tavaszi időszakban nyelvvizsga nélkül kiadták azoknak a diplomáját, akiknek a vizsga hiánya miatt nem sikerült megszerezni az oklevelet. Vajon most is lesz ilyen lehetőség? A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját kérdeztük.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!