szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Melegszendvics, citromos tea, csoki és kávé. Sokszor életmentő dolgok, amiket vásárolunk az iskolai büfében. Vajon hogyan érintette az iskolák bezárása a büféket, hogyan vélekednek a jelenlegi helyzetről az üzemeltetők?

2020. március 13-án bezártak az egyetemek, majd 16-án az általános és középiskolák is. Ezzel pedig az intézményekben működő büfék, éttermek és kávézók egyik pillanatról a másikra ellehetetlenültek.

Hiába a korlátozások enyhítése és a gazdasági újraindítás, ezek a kereskedelmi egységek most már szinte biztos, hogy márciustól szeptemberig bevétel nélkül maradnak. Arról, hogy kaptak-e segítséget, mi lett a rajtuk maradt áruval, és hogy túl tudnak-e élni az őszi nyitásig, iskolabüfé-tulajdonosok meséltek a WMN szerkesztőjének.

Péntek reggel megrendeltem az árut, éjjel kiderült, hogy hétfőn már nem nyithatok ki.

Bár már korábban szó volt arról, hogy bezárják az iskolákat, olyan hirtelen történt az egész, hogy mindenkit megdöbbentett. A büfések megrendelték a következő hétre az árut, de ezt már nem tudták eladni.

Szeleczki Gábornak, az ELTE Bölcsészettudományi Karán lévő Műhely Café tulajdonosának kellett a leghamarabb bezárnia az üzletét. Az első tanítás nélküli napon kollégáival együtt rendbe rakták az üzlethelyiséget. Gábor elmondta, hogy az újonnan rendelt és egyéb romlandó áruit nem vette vissza a nagykereskedés, ezért azokat szétosztotta a dolgozók között, ami jelentős veszteséget jelent. Amit lehetett, azt lefagyasztottak.

Gizellától – egy falusi általános iskola büfésétől – azonban pont a különleges helyzetre való tekintettel vásárolta vissza a nagykereskedés az árujának egy részét.

Ferencziné Welk Melinda, aki egy várpalotai általános iskola büféje mellett a Balatonalmádi Kéttannyelvű Gimnázium büféjét is üzemelteti, valamint Rita, egy vidéki gimnázium iskolabüfése hasonlókról számoltak be.

Egyik napról a másikra kereset nélkül maradtunk, és a segítség elenyésző.

Annyi könnyebbség jutott nekik, hogy az iskola zárva tartásáig a tankerületük és az egyetem nem kéri el tőlük a bérleti díjat, valamint Melinda és Rita még a járulékmentességgel is élhetnek.

Nem létezik semmilyen szakmai érdekképviselet vagy hivatalos csoport, aki segíthetne nekik, ami azért is érdekes, mert általános és középiskolából 5669 működik az országban, a legtöbben van iskolabüfé, ebben a számban pedig még nincsenek benne az egyetemeken működő kereskedelmi- és vendéglátóipari egységek.

Reménykedek a szeptemberben

Melinda, Gizella és Gábor azt mondják, hogy a szeptemberi nyitásig túlélnek, és reménykednek, hogy akkor viszont biztosan újra munkába tudnak majd állni. Tartanak attól, hogy az esetleges második hullám miatt újra bezárásra kényszerülnek, és azt gondolják, hogy ha ősszel nem lehetnek tartósan nyitva, azt nem valószínű, hogy túléli a vállalkozásuk.

Rendhagyó autós felvonulással búcsúztak az Egyesült Államok végzősei

A koronavírus-járvány idején az Egyesült Államokban is országszerte elmaradnak a ballagások, a legtöbb helyen online búcsúztatják el a diákokat, de van, ahol később megtartják majd az ünnepséget. A South River középiskola végzős diákjai azonban nem vártak, a hagyományos ballagások helyett autós felvonulással búcsúztak el egymástól. A rendhagyó ballagásról készült képeket itt nézhetitek meg.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!