szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tegnap azt akartuk kideríteni, hogy meg tudjátok-e oldani a következő feladványt. Most itt a helyes megoldás.

A feladvány a következő volt: el kell vinned egy üzenetet a Homok erődből a Gránit erődbe. Hat napig tart az út a perzselően forró sivatagon keresztül. Három teve és két másik katona is segít neked, de mindegyik teve csak annyi vizet bír el, amennyi saját magának és egy katonának a négynapi szükséglete.

A kérdés: hogy tudod megoldani, hogy biztonságosan átérj a Gránit erődbe, és egy katonatársad se maradjon a sivatagban? A megoldást a kép alatt olvashatjátok el.

©

A megoldás a következő: mindhárom tevével elindultok, de egy nap múlva az egyik teve átad egy-egy napi vizet a másik két tevének, visszafordul és csak egy napi vizet tart meg a visszaútra. A következő nap végén a másik teve is átad egy napra elegendő vizet a tevének és megtart kétnapnyi vizet, vissza a Homokerdőbe. A te tevédnek még mindig van négynapnyi vize, így összességében van annyi vized, hogy eljuss a Gránit erődbe, és kézbesítsd az üzenetet.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.