szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Idén felvételiztek, és ráhangolódnátok az egyetemi életre? A Magyar Filmadatbázis oldalán megjelent lista – egyetemen játszódó – filmjei közül válogattunk.

A Mafab listájára népszerű és kevésbé ismert filmek is felkerültek. A huszadik helyen a Dear White People végzett, amelyet a Dobszóló, majd a Diploma után című filmek előzték meg.
A Diploma után egy olyan lányról szól, aki részletes terveket sző a jövőről – diploma, menő állás, bulizás a haverokkal, és persze a szerelem sem hiányozhat a sorból. A terve azonban nem jön be, mert nem sikerül munkát találnia, ezért kénytelen hazaköltözni flúgos családjához. Innen csak úgy tud kiszakadni, ha sikerül állást szereznie.

A listára olyan filmek is felkerültek, mint például a Megoldatlan egyenletek, A szobatárs, az Amerikai Hófehérke,  A házinyuszi vagy éppen a Tanulj tinó! – ez utóbbi egy 1994-es film, melyben a főszereplőnek tönkremegy a gépe és csupán egyetlen példánya van a disszertációjából, de azt is sikerül elhagynia – beejti egy épület alagsorába a rácsokon keresztül. Amikor a dolgozatot keresni kezdi, szembesül a ténnyel, hogy írást egy hajléktalan megtalálta, aki csak akkor adja vissza diplomamunkát, ha szállást és ételt kap, ő cserében minden nap visszaad egy-egy oldalt a dolgozatból.

A tizenkettedik helyre – a mindenki által jól ismert – Doktor Szöszi került. Ezt a Mona Lisa mosolya és a Felvéve előzi meg – ez utóbbi Bartleby-ről szól, akinek egyik egyetemre sem sikerül bejutnia, ezért úgy dönt, hogy barátaival megalkotnak egy egyetemet, hogy a szüleik számára úgy tűnjön, mintha felsőfokú tanulmányokat végeznének. Olyan jól sikerül a kamu egyetem kialakítása, hogy többen is jelentkeznek oda. A főszereplő úgy érzi, hogy mindenkit megillet egy esély a szebb jövőre, és igyekszik kitalálni, hogy mit kezdjen azzal a rengeteg fiatallal, akiknek nem sikerült bejutniuk álmaik egyetemére.

Az első tízbe a Tökéletes hang, az Érvek és életek, a Lökd a ritmust! és a Party zóna is bekerült. Az ötödik helyen a 21 - Las Vegas ostroma, a negyedik helyen pedig a 22 Jump Street - A túlkoros osztag végzett. A Magyar Filmadatbázis listáján a dobogót a Szörny egyetem nyitja, amit A közösségi háló előz meg. Ez a film Mark Zuckerbergről és a Facebook létrejöttéről szól. 

A legjobb, egyetemeken játszódó filmek első díját az Egy csodálatos elme zsebelte be. Az alkotás 2002-ben 4 Oscart és 4 Golden Globe-ot kapott. A film a híres matematikus, John Forbes Nash Jr. életét mutatja be. Nash nincs könnyű helyzetben, mivel nincs gazdag családja, sem vagyona, ezért nehezen tud kitűnni a tömegből. A férfi azonban egy valamiben különbözik a többiektől – zseniális agya van. Egy nap megdönti a már 150 éve elfogadott Adam Smith-féle játékelméletet.

Tömegek olvassák ezt az öt könyvet: ezek a művek állnak a sikerlisták élén

Úgy látszik, a magyar olvasók is szeretik az önéletrajzokat - a Libri friss sikerlistájáról válogattunk olyan könyveket, amelyeket érdemes fellapozni a vizsgák után.