szerző:
Eduline

A népszerűbb nyelvvizsgákon bizonyos feladatoknál már fellapozhatjátok a nyomtatott szótárt, kikereshetitek az ismeretlen kifejezéseket és ellenőrizhetitek, hogy megfelelő szavakat használtok-e. A szótárt azonban használni is tudni kell - ehhez adunk ma praktikus ötleteket, gyakorlatokat, amelyekkel a nyelvvizsga előtt otthon gyakorolhatsz.

©

A szótár biztonságérzetet ad, ráadásul kihúz a bajból, ha valamiért nem jut eszedbe egy kifejezés - nem véletlen, hogy egyre több nyelvvizsgaközpont dönt úgy, hogy egyes részeknél vagy az összes feladatnál engedélyezi a szótárhasználatot. A cél az, hogy minél gyorsabban és pontosabban használd a nyomtatott szótárt, így minél kevesebb idő menjen el a nyelvvizsgán a keresgéléssel. Fontos: a szótárhasználat is egy készség, amelyet könnyen fejleszthetsz.

A "kedvenc" szótárak gyakorláshoz és nyelvvizsgára

• Az angol egynyelvűek közül elsősorban az Oxford Advanced Learner's Dictionary, a Longman Dictionary of Contemporary English, a Cambridge International Dictironary of English és a Macmillan English Dictionary szótárakra gondoltunk.
• A német egynyelvűek közül a DUDEN, a Langenscheidt a Wahrig a leghasznosabbak. Az első kettőnek van középfokú tudással rendelkezők számára is használható - egyszerűbb nyelvezetű - változata az anyanyelvűek és haladók számára írt nagyszótáraik mellett.
• Az angol-magyar kétnyelvűek közül sokak kedvence a "Lázárvarga", míg a német kétnyelvű szótárak közül a Hessky-féle szótárakat (kéziszótár, illetve tanulószótár) és az Akadémiai Kiadó szótárait használják legtöbben.

Játékos gyakorlatok szótárhasználati készségeid fejlesztésére

A rövidebb gyakorlatokat 2-3 naponta megismételheted más-más szókészletet használva, a kicsivel hosszabb játékokat elég 4-5 alkalommal végigcsinálni.

1. gyakorlat: Ilyen sok szót ismersz

Csapj fel egy egynyelvű vagy egy kétnyelvű szótárt (utóbbi angol/német/stb.-magyar változatát) bárhol: számold meg egy oldalon vagy egy oldalpáron, hogy hány szót, kifejezést ismersz! Meg fogsz döbbenni, hogy milyen sokat, ettől biztos nőni fog az önbizalmadat. Ezt érdemes rendszeresen megismételni a játékot újabb oldalak felütésével.

2. gyakorlat: Öt ismerős

Válassz ki egy angol/német/stb.-magyar, vagy egynyelvű szótár felcsapott oldalán 5ötolyan szót vagy kifejezést, ami ismerős, amiről azt gondolod, hogy tudod a jelentését, de nem vagy teljesen biztos benne. Először próbáld meg felidézni, megtippelni a jelentését, majd gyorsan olvasd végig a teljes szócikket ellenőrzés céljából. Ez a játék is megerősíti a szókincsedbe vetett hitedet, miközben gyakorlod a a szócikkben használatos rövidítések, jelek gyors megértését is.

3. gyakorlat: ABC, ABC, ABC

A hétköznapokban ritkán kell bizonygatnunk, hogy tudjuk az ABC-t, magyarul, angolul vagy németül. A gyakorlat azonban gyakran mást mutat. Márpedig magabiztosan szótárazni csak ennek begyakorlása után tudunk. Erre is van ötletünk, bár az nehezíti a dolgot, hogy kell egy segítő hozzá.

©

Add oda a angol/német/stb.-magyar, vagy egynyelvű szótáradat valakinek egy adott oldalon kinyitva. Kérd meg, hogy írjon le egy lapra egymás alá legalább tizenkét-tizenöt szót egy adott oldalról vagy oldalpárról úgy, hogy a listán szereplő szavak sorrendje még véletlenül se egyezzen meg a szótár ABC sorrendjével. A helyesírás azért fontos. Miután megkapod a lapot, próbáld a lehető leggyorsabban a tökéletes ABC sorrendbe tenni a lista szavait (pl. egyszerű sorszámozással). A végén a szótárral ellenőrizheted magad.

4. gyakorlat: Játék a haszontalan szavakkal

Ülj le egy magyar-angol/német/stb. szótárral, és kérj meg valakit, hogy mondjon tizenöt minél szokatlanabb szót, te pedig írd le őket: pl. nyavalyog, kolbászmérgezés, légycsapó, hintapolitika, darabbérrendszer (nem baj, ha magyarul sem tudod, mit jelent egyik-másik). Ha kész a lista, keresd meg egyenként mindegyik szó angol vagy német megfelelőjét a lehető leggyorsabban.

Aztán dicsekedj ismerőseidnek, hogy milyen szuper szavakat ismersz, nyugodtan villogj a suliban vagy a munkahelyeden friss szókincseddel, legyen az bármilyen haszontalan. Ha családtagjaid, barátaid, kedvesed tud angolul vagy németül, ez visszafelé is eljátszható, akár angol-magyar, német-magyar, vagy egynyelvű szótárral is.

5. gyakorlat: Te tudsz „szótárul”?

A szótárappok nem szorulnak rá, hogy sok jelet, rövidítést alkalmazzanak, mert többnyire nincsenek helyszűkében. A nyomtatott szótárak viszont, mert sok szócikket és azokban sok hasznos információt zsúfolnak egy kötetbe, rengeteg ilyet használnak. Ezeket a „szótárnyelvi” dolgokat „anyanyelvi szinten” kell ismerned, ha egy szó megfelelő alakját akarod használni a megfelelő vonzatokkal, ragokkal, névelőkkel, elöljárószókkal a leggyakoribb szóösszetételekben stb. Annak az egy vagy több szótárnak kell jól ismerned speciális jeleit, rövidítéseit, amelyeket aztán a vizsgán használni fogsz.

Ezeken a nyelvvizsgákon használhattok szótárt: tippeket is adunk a keresgéléshez

Használhattok-e szótárt a legnépszerűbb nyelvvizsgákon? Túlzásba lehet-e vinni a szótárazást az írásbelin, és hogyan lehet expressz sebességgel kikeresni az ismeretlen kifejezéseket? Utánajártunk. A szótár mindig is fontos nyelvtanulási és szókincsbővítési eszköz volt, a nyelvvizsgaközpontok azonban - alighanem a nyelvtanulók nagy bánatára - sokáig nem bólintottak rá arra, hogy a vizsgázók minden vizsgarészben használják.

Miután egyszer végigböngészted a szótárad jelmagyarázó oldalait a kötet legelején, csapd föl bármely oldalon, és teszteld magad az alábbi módon! Ugrálj egyik szócikkről a másikra össze-vissza, és nézd végig az adott szócikk minden jelét, rövidítését, bizonyosodj meg róla, hogy pontosan tudod, mi, mit jelent, mire vonatkozik. Ha nem világos valamelyik, nézd meg újra a jelmagyarázatot. Aztán ugrás egy másik szócikkre, majd egy újabbra. Valószínű, hogy egy oldalon vagy oldalpáron ide-oda ugrálva a szótár legtöbb fontos jele, rövidítése elő fog kerülni.

Itt még több , vizsgarészekre bontott tippet találtok.