szerző:
Eduline

Mennyibe kell fizetnetek a különböző nyelvvizsgatípusokért? Hol szerezhettek államilag, illetve nemzetközileg elismert bizonyítványt? Újabb olvasói kérdésre válaszoltunk.

©

Idén diplomázom, ezért szeretnék angolból nyelvvizsgázni. Mennyit kell fizetnem a különböző nyelvvizsgaközpontokban?

Az ELTE Idegennyelvi Továbbképző Központ államilag elismert Origó nyelvvizsgája (ITK-Origó) alapfokon (B1) 20 650 forintba, középfokon (B2) 25 900 forintba, felsőfokon 28 900 forintba kerül. Az Euroexam Nyelvvizsga Központ Magyarországon akkreditált angol és német nyelvvizsgáiért alapfokon 24 900, középfokon 27 900, felsőfokon pedig 29 900 forintot kell fizetni. Az ECL-nél tizennégy nyelvből vizsgázhattok: az államilag elismert angol és német nyelvvizsgáért mindhárom szinten 25 ezer forintot, a többi nyelvért 22 ezer forintot kell fizetnetek - a bizonyítványt honosíthatjátok.

TELC-nyelvvizsgát hét nyelvből tehettek. Szintén az angol és a német akkreditált Magyarországon - a többit honosíthatjátok - ezekért alapfokon 29 ezer forintot, középfokon 32 ezer forintot, felsőfokon 35 ezer forintot kell fizetni. A többi nyelvből alap- és középfokú vizsgát szerveznek, 29, illetve 32 ezer forintért. A BME nyelvvizsgaközpontjában az általános, államilag elismert alapfokú komplex nyelvvizsgáért 19 900, a középfokúért 25 900, a felsőfokúért pedig 27 900 forintot kell fizetnetek.

A sok brit és amerikai egyetem által elvárt TOEFL angol nyelvvizsgáért 220 dollárt (50 ezer forintot) kell fizetnetek -a bizonyítványt honosíthatjátok is. A City & Guilds angol nyelvvizsgáért alapfokon 25 800, középfokon 28 600, felsőfokon 31 400 forintot kell fizetnetek - egy magyar, államilag elismert bizonyítványt és egy nemzetközi bizonyítványt is kaptok.

A British Council IELTS vizsgája - amelyen a teljesítményetek határozza meg, végül milyen szintű bizonyítványt kaptok - 48 ezer forintba kerül, a Cambridge ESOL nyelvvizsgáért pedig alapfokon (PET) 34 ezer, középfokon (FCE) 42 ezer, felsőfokon (CAE) pedig 44 ezer forintot kell fizetnetek. Az IELTS vizsgát honosítanotok kell, a Cambridge ESOL Magyarországon is akkreditált. A Goethe Institut német nyelvvizsgáinak áráról az adott nyelvvizsgaközpontban érdeklődhettek: az alap- (B1), közép- (B2) és felsőfokú (C1) vizsga akkreditált, így a nemzetközi mellé egy magyar, államilag elismert bizonyítványt is kaptok.