szerző:
Eduline

Tényekkel igazolható, hogy a tankönyvek kiadásának állami kézbe vételével nem értünk el 20-30 százalékos árcsökkenést, mindössze annyi történt, hogy az állami kiadó tankönyveinek árában nem jelenik meg minden költség - írja közleményében a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete.

©

Ahogy már beszámoltunk róla, Balog Zoltán,  az emberi erőforrások minisztere szerint megérte létrehozni a nagy állami tankönyvellátó rendszert, hiszen így a családok zsebében sokkal több maradt. Azonban a  Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ) szerint a miniszter nem fogalmazott pontosan, amikor azt mondta, hogy nem kell fizetni a tankönyvekért. A tankönyvekért ma valójában többet kell fizetni, mint a rendszerváltás óta valaha. A különbség mindössze annyi, hogy ezt ma minden magyar adófizető fizeti, még a legszegényebbek is, ezen felül még az Európai Unió adófizetői is hozzájárulnak néhány hazai oktatásfejlesztési projekten keresztül - írják.

Azt írják: a szabadpiaci áraknak, a nagy állami tankönyvellátó rendszernek és a tankönyvek ingyenességének semmi köze egymáshoz, Európa számos országában egyáltalán nincs állami tankönyvkiadás, mégis térítésmentesek a tankönyvek (például Finnországban, Franciaországban vagy Hollandiában). Hozzáteszik: "a felvilágosultabb" államokban régen tudják, hogy a tankönyvek természetesen nem „ingyenesek”, még akkor sem, ha nem kell fizetni érte.

A TANOSZ szerint a szociálpolitikai szempontokat nem az árban kell érvényesíteni, hanem a szociális juttatásokban. Megjegyezték még, hogy a tankönyvi ingyenesség (egy csapásra kilenc évfolyamig) valamennyi diákra történő kiterjesztése csak a jobb módúak pénztárcáját könnyíti, az oktatás minőségét nem javítja, és évente 5-6 milliárd forintot von el az esélyegyenlőtlenségek enyhítésére is lehetőséget adó forrásokból.