szerző:
Eduline

Nemcsak Áder János köztársasági elnöknek, de Aáry-Tamás Lajosnak, az oktatási jogok biztosának is odacsapott Facebook-jegyzetében a Tanítanék Mozgalom, amely ötven országgyűlési képviselő támogatását kéri ahhoz, hogy a köznevelési törvény lex Taigetoszként elhíresült módosítását az Alkotmánybíróság vizsgálhassa.

A Tanítanék múlt heti tiltakozása a Sándor-palotánál
©

"A pap felterjesztette, az Országgyűlés megszavazta, az icike-picike morállal sem rendelkező köztársasági elnök pedig aláírta. A köznevelési törvény legújabb módosítását. Már csak az Alkotmánybíróság akadályozhatja meg, hogy hatályba lépjen. Ehhez keresünk most 50 parlamenti képviselőt. Hiszen Aáry-Tamás Lajos, az „oktatási jogok biztosa” nem a gyerekeket, hanem a gyerekek alapjogait súlyosan sértő törvényt rohant megvédeni. És vele a pozícióját, melynek immár tizenhét éve büszke és erős, európai tulajdonosa" - írja Facebook-jegyzetben a Tanítanék Mozgalom.

A Tanítanék szerint a törvény elveszi a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdőktől a tantárgyi értékelés alóli felmentés lehetőségét, anélkül, hogy a tanulók szakszerű és differenciált oktatása biztosított lenne. "A törvény legalizálja, hogy nincs szakember olyan sajátos nevelési igényű gyermekekhez, akiknél ez szó szerint létkérdés. A törvény legalizálja a pedagógushiányt, képesítés nélküli „pedagógusokkal” „mentve” a menthetetlent. A törvény megtiltja az oktatási jogok biztosának, hogy olyan üggyel foglalkozzon, melyben személyes érintettsége van. Ja, hát igen. Még a végén együtt érezne. Ilyen hiba nem fordulhat elő a rendszerben" - írják, hozzátéve: borítékolható volt a forgatókönyv.

Egész életre kiható kudarc: ezt fogja okozni a Taigetosz-törvény a szakember szerint

A Taigetosz-törvényt az oktatási jogok biztosa is megvédte, de lehet, hogy nem olvasta Gyarmathy Éva témában írt véleményét. Gyarmathy Éva klinikai és neveléslélektan szakpszichológus, az MTA TTK Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Kutatóintézete tudományos főmunkatársa egy levélben foglalta össze érthetően, miért okoz óriási pusztítást az a törvénymódosítás, melyet kedden fogadott egy az Országgyűlés.

"Petíciónkat, melyhez másfél nap alatt 1600 magánszemély és 39 szakmai szervezet csatlakozott, nem azért írtuk, mert bármi illúziónk volt azzal kapcsolatban, hogy Áder János életében először mégis elvszerű akar majd lenni. És nem azért szerveztünk figyelemfelkeltő akciót sem a Sándor-palota elé, mert úgy hittük, meghatódnak az illetékesek a gyerekek álmaitól. Üzenetünket azoknak szánjuk valójában, akikben még maradt némi felelősségérzet és emberség. Csendben, fű alatt akarták bevezetni a változtatásokat - az a minimum, hogy a problémákat kihangosítjuk, amennyire csak erőnk és lehetőségünk engedi. A törvénymódosítás súlyosan sérti a gyermekek jogait - az a minimum, hogy minden törvényes eszközzel fellépünk ellene" - olvasható a Facebookon.

Hozzáteszik: a következő lépés az Alkotmánybíróság, az LMP beadványához 50 képviselő támogatása szükséges. "A Tanítanék Mozgalom kampányt indít annak érdekében, hogy ebben az ügyben a jogszerűség, az emberség és a szakmaiság győzzön. Igen, a szakmaiság. Ugyanis Áder János hivatkozása, miszerint a törvénymódosítással  „számos rangos szakmai szervezet is egyetért”, közönséges csúsztatás. A „szakmai egységet” határozottan cáfolja többek között a Magyar Pedagógiai Társaság Diszlexiás Gyermekek Fejlesztéséért Szakosztálya valamint  a gyógypedagógus-képzést végző felsőoktatási intézmények egyeztetett állásfoglalása. És Áder János azon állítása, miszerint az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kara a törvénymódosítást támogatja, egész egyszerűen nem igaz" - írják.

A lex Taigetoszról szóló legfrissebb cikkeinket itt találjátok.