szerző:
Eduline

A szakszervezet szerint 4-5 ezer pedagógus hiányzik az oktatási rendszerből bő egy hónappal a tanévkezdés előtt.

©
Hiába jelentkeznek évek óta egyre többen tanárképzésre, a pályakezdők jelentős része néhány éven belül elhagyja a pályát - írja a HírTv. A kormány szerint a jelentős béremeléseknek köszönhetően nőni fog a tanárok száma.

Most még üresek az iskolák országszerte, de szeptember 3-án újból iskolapadba ülnek a diákok. Az intézményeknek egy központi felületen kell megjelentetniük az álláspályázataikat. A közigállás.hu-n jelenleg 2781 tanári állás kínálnak, vagyis legalább ennyi tanárra lenne szükség azonnal. Ennél azonban bizonyosan többre lenne szükség, mivel van olyan betöltetlen álláshely, amit csak hosszú távú helyettesítéssel tudnak felölteni.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint évek óta folyamatosan növekszik a pedagógusok száma. Rétvári Bence azt mondta, külön programokkal próbálják ösztönözni a fiatalokat, hogy a tanári pályát válasszák.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete máshogy látja a helyzetet. Szerintük ugyanis hiába jutnak be egyre többen pedagógiai szakokra, a bekerülők 45 százaléka lemorzsolódik, míg a pályakezdő tanárok fele 1-2 éven belül elhagyja a pályát.

Tavaly 4000 jogviszony szűnt meg a közoktatásban, és mindössze 800 létesült, ezek azt gondolom önmagukért beszélnek. Több ezres tanárhiány van. És, ha csak arra gondolunk, hogy tavaly a pedagóguskar 4-5000 főre becsülte ezt a hiányt, akkor én azt gondolom, hogy ehhez a számhoz az idén is közel állunk” – vélekedett Szűcs Tamás PDSZ-elnök.

Felesleges drámák sorozata miatt van ekkora tanárhiány ma Magyarországon

"Előfordul, hogy zeneakadémiát végzett és a művészetoktatásban dolgozó kolléga munkáját olyanok bírálják el, akiknek közel olyan végzettségük sincs, vagy hogy a nyelvtanárt olyanok ellenőrzik, akik az adott nyelven egy szót sem tudnak" - mondta Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja.