szerző:
Eduline

Már nemcsak diplomamunkák és szemináriumi dolgozatok, hanem tanári portfóliók készítését is vállalják a szakdolgozatírásra specializálódott vállalkozások. Más cégek "villámfelkészítő" anyagokat kínálnak a minősítési eljárásra jelentkező pedagógusoknak, de van olyan vállalkozás is, amely hat-hétezer forintért szemináriumot szervez a dokumentumok elkészítéséről. Úgy tűnik, virágzik a portfólióbiznisz.

©

"A nagy érdeklődésre való tekintettel ez év elején létrehoztuk azon szolgáltatásunkat, amely segítséget nyújt ügyfeleinknek a pedagógus-életpályamodell keretében bevezetett pedagógusportfólió elkészítésében" - írja oldalán az egyik legnagyobb szakdolgozatgyár, amely online megrendelői felülettel és telefonos ügyfélszolgálattal dolgozik, sőt még számlát is ad. 

"Cégünk alapvetően a portfólió 3. részét, a tematikus tervet, az óravázlatokat, illetve a tanórák reflexióit tudja elkészíteni. Szükség esetén segítséget tudunk nyújtani a szakmai önéletrajz, illetve az oktatási intézmény bemutatásának elkészítésében is, azonban ez kizárólag az Ön által megadott információkra támaszkodva lehetséges" - írják, hozzátéve: biztosítják, hogy a dokumentumokat pedagógusi végzettséggel és tapasztalattal rendelkező "partnereik" készítik el, a megrendelő szakirányának megfelelően. Arról nem szól a fáma, hogy mennyiért és milyen határidővel vállalják a munkát, ahogy arról sincs információ, hogyan készítenek reflexiókat soha nem látott tanórákról.

Bár a teljes portfólió elkészítése munka mellett akár négy-hat hónapig is tarthat, nem érdemes trükközni. Az Oktatási Hivatal útmutatója ugyanis egyértelműen fogalmaz: a portfólió készítőjének alá kell írnia és a dokumentumokkal együtt be kell nyújtania egy eredetiségnyilatkozatot. Ha kiderül, hogy valaki nem a saját anyagait töltötte fel a rendszerbe, a szakértők - akik plágiumszűrő programot is használnak majd - a minősítési eljárást azonnal felfüggesztik, a minősítőbizottság elnöke pedig a kormányhivatalnak is jelenti az esetet.

Kiadványok és szemináriumok - pénzért

Nem a fenti az egyetlen cég, amely fantáziát lát a portfólióbizniszben - igaz, a legtöbben legális segítséget nyújtanak a bizonytalan tanároknak. Az új "piac" első, egyébként online pedagógus-továbbképzéseket kínáló szereplője például "villámfelkészítő" csomagokkal rukkolt elő az év elején: ígéretük szerint a "jól strukturált, színes, szemléletes gyakorlati útmutató" ötleteket ad a portfólió elkészítéséhez, részletes információt tartalmaz a portfólió részeiről, de a megrendelők sablonokat, példákat is letölthetnek, mindezt 2-3 ezer forintért.

A felnőttképzők egyébként is ráréreztek az üzleti lehetőségre. Találtunk olyan hirdetést, amely ötórás szemináriumot kínált hétezer forintért, egy másik cég tavaly ősszel szervezett konferenciát a portfólióról, ők 36 ezer forintos részvételi díjat kértek, igaz, a pedagógusoknak azt ígérték, hogy "a szakértő előadó iránymutatásával kollégáival közösen a helyszínen állíthat össze egy komplett portfóliót". A tanári portfólióról szóló legfrissebb cikkeinket itt olvashatjátok el.

Több tízezer pedagógusnak kell(ene) feltöltenie a portfóliót

Az idén több tízezren készíthetik el a pedagógus II kategóriába történő átlépéshez szükséges portfóliót. Április 30-ig tölthetik fel portfóliójukat azok a pedagógusok, akiknek szakvizsgájuk és legalább tizennégy év szakmai tapasztalatuk van - összesen 28 ezren. Ők az egyszerűsített portfóliót is elkészíthetik, amely a nevelő-oktató munka dokumentumai közül csak a csoportprofilt, a tematikus tervet, valamint tíz tanóra kidolgozott, utólagos reflexiókkal ellátott óratervét tartalmazza.

Ősszel újabb határidő jön: április 30-ig jelentkezhetnek a 2015-ös minősítési eljárásra azok a pedagógusok, akiknek legalább nyolc év szakmai gyakorlatuk és szakvizsgájuk van, vagy szakvizsgát nem tettek, de több mint harmincéves szakmai gyakorlatot szereztek, illetve azok a gyakornokok, akiket 2013. szeptember 1. és 2013. december 31. között vettek fel valamelyik közoktatási intézménybe. Ők nem választhatnak, mindenképpen a teljes portfóliót kell elkészíteniük, méghozzá november 30-ig.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!