szerző:
Eduline

Szeptembertől kellene bevezetni a nemzeti nevelési programot az óvodákban, pedig a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint a nemzeti identitás értékrendje eddig is jelen volt az óvodákban.

©

Szabó Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az ATV-nek elmondta: július 25-én jelent meg a kormányrendelet, mely szerint módosították az óvodai nevelés országos programját, így alig másfél hónapjuk van a megvalósítására. Az elnök a problémát abban látja, hogy nincs átgondolva, mit, miért csinálnak, mi van a módosítás mögött.

Elmondta, a nemzeti identitás értékrendje eddig is benne volt a működésben, vagyis a magyarság életét feldolgozó mesék, versek, népi hagyományok jelen voltak az óvodai foglalkozásokon.

Szabó Zsuzsanna szerint a nemzeti ünnepek lényegét is életkoruknak megfelelően elmagyarázták a gyerekeknek, ezért nem értik most, miért kell ezt szabályozni. Féltik az oktatás-nevelés színességét, mert előfordulhatnak túlkapások, magyarázta az elnök. Hozzátette: mivel nem egyeztettek velük, nem tudják, mit fog eredményezni a szabályozás.

Az ad hoc intézkedések nagyon jellemzőek az oktatásban, ezt meg kell szüntetni, jelentette ki Szabó Zsuzsanna, mert másfél hónap szerinte nem elég a program megvalósítására.

Ilyen változások jönnek az óvodákban ősztől: így alakítanák ki a szülőföldhöz kötődést

Magyar népmesék, versek és mondókák, hagyományőrző népi játékok, dalok megismerése - ha eddig valamelyik óvodában nem ez lett volna a program, ezután ez lesz. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint a nemzeti köznevelésről szóló törvény és a módosított óvodai nevelés országos alapprogramja legfontosabb célként határozta meg az óvodáskorú gyermekek egészséges fejlődésének elősegítését, ennek fontos része - játékos formában - a lelki nevelés, a szülőföldhöz kötődés kialakítása.