szerző:
Eduline

A Szigetszentmiklósi Bíró Lajos Általános Iskola speciális tagozatos diákjai eddig mindig külön ballagási tablón szerepeltek. Idén viszont a diákok szerették volna, ha fogyatékossággal élő társaik is felkerülnek a tablóra. A kezdeményezést a szülők fúrták meg - írja a 24.hu.

Képünk illusztráció
©

Szűcs Mária két nappal a ballagás előtt tudta meg, hogy Down-szindrómás lánya nem lehet egy tablón az ép gyerekekkel - írja a 24.hu, hozzátéve: az igazgató elhárítja a felelősséget, és arra hivatkozik, hogy a külön tabló „hagyomány”. Amit most épp a gyerekek akartak megváltoztatni, néhány szülő azonban nem engedte, hogy a speciális osztály tanulói is rákerüljenek a tablóra.

Öt speciális tagozatos gyerek ballagott el idén a Szigetszentmiklósi Bíró Lajos Általános Iskolából, eddig nekik mindig külön tabló jutott. Az idén viszont az ép diákok szerették volna, ha az értelmileg akadályozott és értelmi fogyatékos gyerekek is felkerülnek a 8. a osztály tablójára. A ballagás előtt két nappal aztán Mária megtudta, hogy lánya a többi speciális tagozatossal együtt mégsem lesz rajta a tablón. Amiről aztán nem értesítették, de azt sejteni lehet, hogy néhány szülő akadályozta meg mindezt.

Szűcs Mária büszkén mesélte a 24.hu-nak, hogy lányáról, Mariannáról milyen jól sikerült a tablófotó. Igaz, kisebb lett az osztálykép, mint az ép gyerekeké, Marianna ugyanis az iskola speciális osztályába jár, és ott a tablónak más a mérete.

Az intézményvezető, Noseda Tibor másnap fogadta Máriát, és látszólag egyetértett az anyukával, azt mondta, ő is felháborodott a történteken. Az igazgató felháborodásának azonban nem lett eredménye, és Noseda később már arra hegyezte ki a vitát, hogy nem is az utolsó pillanatban derült ki, hogy a speciális igényű gyerekeknek az idén is külön tablójuk lesz - írja a 24.hu, hozzátéve: a „hagyomány szerint” mindig külön tablójuk volt a speciális igényű gyerekeknek, és most is csak egyetlen anyuka nehezményezi a történteket. Mária szerint viszont a többi speciális igényű gyerek olyan nehéz helyzetben lévő családban él, ahol valóban nem foglalkoztak ezzel, talán el sem jutott hozzájuk a dolog.

A tablók mérete miatt egyébként folyamatban van egy indítvány az Egyenlő Bánásmód Hatóságánál. Bár kevesebben vannak egy 20-30 fős osztálynál, mivel a fogyatékossággal élő gyerekek az életük nagy részében hátrányos megkülönböztetéssel szembesülnek, minden ellenkező tapasztalat fontos lenne. Mária viszont nemcsak azt szeretné elérni, hogy a speciális igényű gyerekek is ugyanakkora tablót kapjanak, mint az épek, hanem azt is, hogy néhány szülő ne lehetetlenítsen el egy ilyen, gyerekektől származó, emberséges ötletet.

Jogsértés az általános iskolai felvételin? Nem vette fel a beszédhibás kisfiút a körzetes iskola

Jogsértő módon járt el egy iskola, amikor helyhiányra hivatkozva nem vett fel egy körzetébe tartozó gyermeket, a fenntartó pedig ezt nem vizsgálta ki megfelelően - állapította meg az alapvető jogok biztosa. Székely László jelentésében egy aggályos gyakorlatra is felhívta a figyelmet: az igazgatók az adott kerületben - személyes adatokat felhatalmazás nélkül továbbítva - "szétosztják" egymás között a tankötelessé váló gyermekeket.