szerző:
Eduline

Bezárják a Vas megyei Sótony általános iskolájának felső tagozatát, szeptembertől a diákokat az ikervári iskola fogadja majd - írja a nyugat.hu.

©

A lapnak nyilatkozó szülők elmondták, már hónapokkal ezelőtt felröppent a hír, de az iskola tanárai sem beszélhettek róla.

A Sárvári Tankerületi Központ igazgatója, Rozmán László jogszabályra hivatkozott, a köznevelési törvény rögzíti a minimális osztály- és csoprotlétszámokat. Az 1-8. évfolyamon a minimális osztálylétszám 14 fő. A sótonyi tagintézményben a következő tanévtől sem a jelenlegi, sem a következő években várható statisztikai adatok alapján nem teljesülnek ezek a számok.

A szülők nem értik, mi szükség van erre, hiszen az alsó tagozat marad Sótonyban, az iskolát ugyanúgy felfűtik, az épület fenntartási költségei nem változnak. A gazdaságilag abból a szempontból sem tűnik magyarázhatónak a döntés, hogy így majd kevesebb pedagógust is elég lesz alkalmazni, mivel a Sárvári Tankerületi Központ a sárvári járás iskoláiban valamennyi pedagógusnak biztosít megfelelő állást.

A tankerületi igazgató szerint a tanulók számára a székhelyről már jelenleg áttanító pedagógusok személye is megkönnyíti a beilleszkedést. A sótonyi szülők szerint a gyerekek érdekeit nem vették figyelembe az áthelyezéssel. Úgy tudjuk, vannak szülők, akik inkább Sárvárra viszik gyerekeiket, már az alsó tagozatosokat is. A nyugat.hu-nak nyilatkozók között volt olyan, aki azt mondta, ha így marad minden, előbb-utóbb kivéreztetik a sótonyi iskolát, anélkül pedig a falu is veszít a vonzerejéből, öregedésnek indul. Már a polgármesterek is próbálkoztak megoldani a problémát, írtak levelet a körzet országgyűlési képviselőjének, V. Németh Zsoltnak, de nem kaptak választ.

Megdöbbenő adat: több mint kétezer iskolát zártak be tíz év alatt

Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez. Több mint kétezer iskola szűnt meg Magyarországon az elmúlt tíz évben, és ugyanezen idő alatt nyolcszáz új oktatási intézményt nyitottak - írta a Magyar Nemzet pénteken az Oktatási Hivataltól kikért adatokra hivatkozva.