szerző:
Eduline

A szombathelyi Bercsényi Általános Iskola három termében olyan hideg volt, hogy nagykabátban ültek a diákok. Végül más termekbe költöztették az osztályokat.

©

A nyugat.hu írta meg, hogy olyan hideg volt a szombathelyi Bercsényi Általános Iskola egyik termében, hogy a diákok nagykabátban, csizmában ültek - írja a Nyugat.hu. „Olajradiátort, hősugárzót vittünk, de nem segít a nagy termen. Süvít be a szél az ablakon" - mondta a lapnak egy szülő. Már tavaly is előfordult ez a probléma, az ablakok ugyanis szabályosan szét vannak rohadva.

A lap megkereste a szombathelyi iskolát, ahol elismerték, hogy néhány osztály termében az elmúlt héten problémát okozott a hideg, de már megoldották a helyzetet: „A 2. emeleten lévő természettudományi termet még aznap szabaddá tettük, s péntek óta az érintett 4. osztály tanítása meleg teremben folyik”" - írták válaszukban. Az iskolában egy korábbi pályázattal már sikerült a nyílászárók 70-80 százalékát kicserélni, de pont a keleti oldalon maradtak meg a régiek. Most egy újabb, 90 millió forintos projekt részeként szeptemberig a maradék régi ablakokat is kicserélik, emellett sok más felújítást is végrehajtanak.

Az ügyben megszólalt a Klebelsberg Központ is, szerintük az iskolában zavartalanul folyik a tanítás, egyetlen diáknak sem kell kabátban ülnie az órákon, az iskola 18 tanterméből 15-ben a megszokott módon folyamatos a tanítás. "Az északkeleti szárny három tantermében a hidegebb időjárás miatt 20 fok alá esett a hőmérséklet, ezért ezekben a termekben átmenetileg szünetel a tanítás. Helyettük más, megfelelő hőmérsékletű termekben tanulnak a diákok. A Szombathelyi Tankerületi Központ kérte a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft-t, hogy emelje meg az intézmény részére biztosított hőmennyiséget" - írják közleményükben, hozzátéve: nyár végéig kicserélik az ablakokat, így a probléma végleg megszűnik.

Szuper ötlettel rukkoltak elő egy szarvasi általános iskolában

A tananyaghoz kapcsolódó, év közben többször átalakítható szabadulószobát alakítanak ki a szarvasi Szlovák Általános Iskolában. Nyemcsok Mátyásné, az iskola igazgatója elmondta, hogy a kollégium nem használt tetőterében lévő négy szobából alakítanak ki két szabadulószobát. A tervek már készülnek, a diákok - az elképzelések szerint egy-egy osztály évente legalább öt alkalommal - a következő tanévtől használhatják a szobákat.