szerző:
Eduline

A délkelet-kínai Fucsien tartományból huszonkét pedagógus érkezett július közepén a X. kerületi Bem József Általános Iskolába azért, hogy kínai hagyományokat tanítsanak az itteni gyerekeknek.

©

Az oktatók a kínai államtanács tengerentúlon élő kínaiak ügyeivel foglalkozó irodájának a szervezésében érkeztek Budapestre - írja a hvg.hu, hozzátéve: azok a diákok, akiket a szüleik beírattak a táborba, az egész napos foglalkozások keretében a hagyományos kínai művészetekkel ismerkedhetnek meg tíz napon keresztül.

Az egyik tanítónő, Wang Xiao Zhu azt mondta a hvg-nek, hogy a mindennapok során a kínai hagymányok tanítására kevésbé van ideje a szülőknek, a gyerekek pedig a hétköznapokon a magyar oktatásban tanulnak, így csak akkor van lehetőségük az anyakultúrával szorosabb kapcsolatba kerülni, ha kiutaztatják őket Kínába. Az itt élő kínai gyerekeknek viszont csak körülbelül az egyharmada tud kimenni nyaranta.

"Sok családban a munkanapokon magyar bébiszitter vigyáz a gyerekekre, tőle nem fognak a kicsik megtanulni kínaiul. Ezen felül a mi családunk az északi Hejlungcsiang tartományból származik, és ebben az északkeleti régióban a hivatalos és irodalmi nyelvet, a mandarint beszéljük. Ám a Magyarországra érkező kínaiak többsége a dél-kínai területekről származik, ahol a mandarintól eltérő, más nyelvjárásokat használnak, ezért is van szüksége a kínai gyerekeknek a Guanghau nyelvóráira" - mondta Zhang Xueting, az iskola alapítójának lánya.

A tábort a kínai állammal együttműködésben szervező, a Kőbányán hétvégi kínai iskolaként működő Guanghua tartotta. Tizenvalahány, első- és második osztályos gyerekkel indult a Guanghua, ma már viszont nyolc évfolyamos, évfolyamonként pedig több osztályos iskolaként működik több mint háromszáz gyerekkel. Nyáron a szomszédos országokból is fogadnak kínai gyerekeket, és magyar diákjaik is vannak - írja a hvg.hu.

Különleges játékkal fejleszti a diákok képességeit egy általános iskolai tanár

Logikai gondolkodást segítő játékkal fejleszti diákjait egy Komárom-Esztergom megyei tanár. Székely Márton, a Bakonysárkányi Fekete István Általános Iskola tanára már évtizedek óta népszerűsíti az ördöglakatokat. Először az iskola matematikai szakkörére, később Bakonysárkány művelődési házába is bevitte a játékot: itt rendezték meg az első országos ördöglakat-fesztivált, amit azóta többször megismételtek - írja a kemma.hu.