szerző:
Eduline

Egyre nehezebben tudnak eljutni a szabolcsi kistelepüléseken élő diákok a környező városok iskoláiba. A kormány 2011 után megszüntette a normatív támogatást, így a buszoztatás költségei az önkormányzatokra hárultak, a szükséges forrást viszont sok falu nem tudja előteremteni - számolt be a Hír TV.

©

A Szabolcs megyei Rákóczitanyán az iskolabuszokat a helyi önkormányzat biztosítja a tanulóknak, innen járnak be a vajai általános iskolába. A Csongrád megyei zsákfaluban, Magyartésen a gyerekek azonban hiába várnak az iskolabuszra, csak a tömött Volán-busszal tudnak ingázni. Mivel az ritkán közlekedik, a helyiek szerint van, hogy a kisdiákok egyáltalán nem tudnak időben beérni iskolájukba Szentesre, nagyon sok család már a 6 órás busszal elviszi a gyerekeket, és beadják az iskolai-óvodai ügyeletbe, mert máshogy nem tudják megoldani, hogy biztosan beérjenek.

Korábban az állam finanszírozta a gyermekek iskolai utaztatását, ám ezt a forrást megszüntették a 2011-es köznevelési törvény után – emlékeztetett a Hír TV által megkérdezett oktatáskutató.

„Gyakorlatilag nincs mód arra, hogy az államköltségvetésből valamilyen csatornán keresztül az önkormányzatok költségvetés-támogatást kapjanak erre a feladatra” – értékelte a helyzetet Radó Péter oktatáskutató. A szakértő szerint egyenként kellene megállapítani, hogy mely településeken van szükség iskolabuszra, majd központilag finanszírozni a rendszert.

Ez a baj a magyar oktatással: egy nyíló olló, ami társadalmi tragédiához vezethet

Tizenöt éves korra a szövegértési képességek már egyértelműen mutatják a magyar iskolarendszer esélyegyenlőtlenségét és azt, hogy mennyit számít az szövegértési gyakorlatokban a diákok családi háttere - mondta a Hír TV-nek egy olvasásszakértő. Ahogy arról beszámoltunk, az elmúlt tizenöt év legjobb eredményét szerezték a negyedikes magyar diákok az egyik legfontosabb nemzetközi szövegértési felmérésen, a PIRLS-en.